Uzdizanje

Pročitajte: Jošua 1:1-9

1 Poslije smrti Mojsija, sluge Gospodnjega, reče Gospodin Jošui, Nunovu sinu, sluzi Mojsijevu: 2 »Sluga moj Mojsije mrtav je. Zato sad ustani, pođi tamo preko Jordana, ti i sav narod, u zemlju koju dajem njima, sinovima Izraelovim. 3 Svako mjesto na koje stupi vaša noga dajem vam, kao što obećah Mojsiju. 4 Od pustinje i tamo od Libanona do velike rijeke Eufrata, sva zemlja Hetita, do velikoga mora na zapadu, bit će vaše područje. 5 Nitko se ne će moći održati pred tobom svega tvojega života. Kao što sam bio s Mojsijem, tako ću biti i s tobom. Ne ću ti uskratiti svoju pomoć i ne ću te ostaviti. 6 Budi srčan i jak! Jer ti ćeš tome narodu dati u baštinu zemlju za koju sam se zakleo njihovim ocima da ću im je dati. 7 Samo budi srčan i čvrsto odlučan, da brižno držiš sav Zakon što ti ga je dao moj sluga Mojsije! Ne odstupaj od njega ni nadesno ni nalijevo, da uspiješ u svemu što poduzmeš! 8 Imaj uvijek ovu knjigu zakona u svojim ustima i razmišljaj o njoj dan i noć, da brižno držiš sve što je u njoj napisano; jer tada ćeš imati sreću i uspjeh u svim svojim djelima. 9 Zapovijedam ti dakle: Budi srčan i odlučan! Ne boj se i ne plaši se! Jer Gospodin, Bog tvoj, s tobom je u svemu što poduzmeš.«

Samo budi srčan i čvrsto odlučan.

Jošua 1:7

TIJEKOM našeg obilaska nosača zrakoplova, pilot borbenog zrakoplova objasnio je da im je potreban vjetar od 56 kilometara na sat za uzlijetanje na tako kratkoj pisti. Kako bi iskoristio taj povjetarac, pilot okreće avion u vjetar. »Zar vjetar ne bi trebao puhati u leđa zrakoplova« pitao sam. On mi je odgovorio: »Ne. Mlažnjaci moraju letjeti u vjetar. To je jedini način da se uzdigne.«

Bog je pozvao Jošuu da povede njegov narod u ‘vjetrove’ koji su ih čekali u obećanoj zemlji. Jošua je trebao dvije stvari: iznutra je trebao biti »odvažan i hrabar« (r. 7, K. S.), a izvana su mu bili potrebni izazovi. To je značilo svakodnevno vodstvo tisuće Izraelaca koji se suočavaju s utvrđenim gradovima (6:1-5), obeshrabrujućim porazima (7:3-5), Akanovom krađom (r. 16-26) i stalnim ratovima (r. 10,11).

Vjetar koji je puhao Jošui u lice uzdignuo bi mu život kad god je slijedio Božje upute. Bog mu je rekao: »… budi srčan… da brižno držiš sav Zakon… ne odstupaj od njega… imaj uvijek ovu knjigu zakona u svojim ustima i razmišljaj o njoj dan i noć, da brižno držiš sve što je u njoj napisano; jer tada ćeš imati sreću i uspjeh u svim svojim djelima« (1:7,8).

Jeste li odlučni slijediti Božje puteve, bez obzira na sve? Hrabro uletite u ‘vjetar’ i gledajte kako vam se duh uzdiže.

– Mike Wittmer

Život je težak i često pun boli. Oče, neka nas naši problemi približe k tebi.