Volite svoje voljene

Pročitajte: Poslanica Kološanima 4:7-10

7 Kako je meni, javit će vam sve Tihik, ljubljeni brat te vjerni služitelj i drug u Gospodinu. 8 Njega šaljem k vama upravo zato da upoznate kako je nama, i da utješi vaša srca, 9 s Onezimom, vjernim i ljubljenim bratom, koji je jedan od vas. Oni će vas obavijestiti o svemu kako je ovdje.
10 Pozdravlja vas Aristarh koji je sa mnom u sužanjstvu, i Marko, Barnabin nećak o kojemu primiste zapovijedi. Ako dođe k vama, lijepo ga primite.

Ako dođe k vama, lijepo ga primite.

Kološanima 4:10

AMOS je bio bahati ekstrovert, a Danny ustrašeni, povučeni usamljenik. Nekako su ta dva ekscentrika postali najbolji prijatelji. Proveli su desetljeće smijući se i učeći zajedno. Njihov je rad poslije nagrađen Nobelovom nagradom, ali tada je Danny već bio umoran od Amosovih sebičnih ispada i rekao mu je da više nisu prijatelji.

Tri dana poslije Amos ga je nazvao s užasnom viješću. Liječnici su otkrili da ima rak i dali mu šest mjeseci života. Dannyju se srce slomilo. »Mi smo prijatelji,« rekao je, »što god drugi mislili.«

Pavao je bio tvrdoglavi vizionar, a Barnaba osjećajan, spreman ohrabrivati. Duh ih je spojio i poslao na misijsko putovanje (Djela pa. 13:2-3). Propovijedali su i osnivali crkve, sve dok se nisu posvađali zbog Marka i razišli. Barnaba je htio dati Marku drugu priliku, a Pavao je rekao da mu se više ne može vjerovati (15:36-41).

Pavao je na kraju oprostio Marku. Svoja tri pisma završava pozdravom ili pohvalama za njega (Kološanima 4:10; 2 Timoteju 4:11; Filemonu 1:24). Ne znamo što se dogodilo s Barnabom ni je li se pomirio s Pavlom? Nadamo se.

Bez obzira na sve, pokušajte se pomiriti s onima s kojima ste možda u svađi. Recite im i pokažite koliko ih volite.

– Mike Wittmer

Oče, pomogni nam da shvatimo da je svrha života iskazivanje ljubavi onima oko nas.