Dio obitelji

Pročitajte: Poslanica Efežanima 2:19-22

19 Tako, dakle, više niste tuđinci ni došljaci, nego ste sugrađani svetih i Božji ukućani, 20 nazidani na temelju apostola i proroka, a ugaoni je kamen sam Krist Isus. 21 Na njemu je sva građevina složena i raste u sveti hram u Gospodinu. 22 Na njemu se i vi izgrađujete u Božje boravište u Duhu.

Tako, dakle, više niste tuđinci ni došljaci, nego ste sugrađani svetih i Božji ukućani.

Efežanima 2:19

DOWNTON Abbey popularna je britanska TV serija koja prati život obitelj Crawley tijekom društvenih previranja početkom 20. stoljeća u Engleskoj. Jedan od glavnih likova, Tom Branson, u početku je radio kao obiteljski vozač, a zatim je sve šokirao oženivši najmlađu kći Crawley. Nakon razdoblja izgnanstva, mladi se par vratio u Downton Abbey, a Tom je postao dijelom obitelji, stekavši prava i povlastice koje su mu bile uskraćene kao zaposleniku.

Nekoć smo bili »tuđinci i gosti« (r. 19, K. S.) i bez prava koja su dana onima koji su dio Božje obitelji. No, zbog Isusa, svi vjernici, bez obzira na njihovo podrijetlo, pomireni su s Bogom i nazvani »Božji ukućani« (r. 19).

Biti članom Božje obitelji donosi nevjerojatna prava i povlastice. »U njemu i po vjeri u njega imamo slobodan pristup u nadi« (3:12). Postajemo dio veće obitelji, zajednice vjernika (r. 19-22). Članovi Božje obitelji pomažu jedni drugima »spoznati Kristovu ljubav koja nadilazi svaku spoznaju« (3:18).

Zbog straha ili sumnje možemo se osjećati kao tuđinci, onemogućujući si da u potpunosti uživamo u blagodatima koje imamo jer smo dio Božje obitelji. Prigrlimo Božje besplatne i unaprijed pripremljene darove ljubavi (2:8-10).

– Lisa M. Samra

Oče, hvala ti što si nas primio u svoju obitelj i što smo tvoja djeca sa svim pravima i povlasticama.