Odabrati radost

Pročitajte: Prva Petrova poslanica 2:1-3,9-10

1 Odbacite dakle svaku zlobu i svako lukavstvo, licemjerje, zavist i svako klevetanje.
2 Čeznite kao novorođena djeca za duhovnim i čistim mlijekom, da po njemu uzrastete za spasenje, 3 ako ste doista doživjeli kako je dobrostiv Gospodin.

9 A vi ste izabrani rod, kraljevsko svećenstvo, sveti narod, puk dobitka, da objavljujete slavna djela onoga koji vas pozva iz tame k svojemu divnome svjetlu. 10 Vi nekoć niste bili narod, a sada jeste narod Božji. Nekoć ste bili nemili Bogu, a sada ste mili.

Mirno je srce život tijelu,a ljubomor je gnjilež u kostima.

Izreke 14:30, K. S.

SPISATELJICA Marilyn McEntyre priča da je od prijateljice naučila kako je »suprotno od ljubomore radost«. Unatoč tjelesnoj invalidnosti i kroničnoj boli, zbog čega su njezine sposobnosti bile ograničene i nije mogla razviti svoje talente onako kako se nadala, uspijevala je biti radosna i zahvalna za svaki susret – prije nego što je preminula .

Taj stav »suprotno od ljubomore je radost« podsjeća me na vlastite prijatelje koji kao da ne shvaćaju tu duboku i iskrenu radosti zbog drugih.

Ljubomora je laka zamka u koju se još lakše upada. Hrani se našom ranjivosti, bolima i strahovima, šapće nam da kada bismo više bili nalik tom-i-tom, ne bismo se osjećali loše.

Kao što Petar u drugom poglavlju svoje Prve poslanice podsjeća vjernike da je jedini način da odbace »svaku zlobu,… licemjerje, zavist i svako klevetanje…« (r. 1), da dožive »kako je dobrostiv Gospodin« (r. 1-3). I mi možemo živjeti »iskrenu bratsku ljubav« (1:22) kad spoznamo da smo preporođeni »živom i neprolaznom Božjom riječju« (r. 23).

Ne zaboravimo da smo »izabrani rod, kraljevsko svećenstvo, sveti narod…«, pozvani iz tame k »divnome svjetlu« (2:9), da objavljujemo njegova slavna djela.

– Monica La Rose

Izvore svega dobrog, pomogni nam da se oslobodimo laži i ljubomore, da zračimo radošću jer smo tvoji.