Oznake svjedoka

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 15:1-6
1 Dužni smo mi jaki nositi slabosti slabih, a ne ugađati sebi. 2 Svaki od nas neka ugađa bližnjemu, da napredujemo u dobru. 3 Doista, ni Krist nije ugađao sebi, nego kao što je pisano: »Pogrde onih koji tebe grde, padoše na me.« 4 Jer što god je pisano, pisano je za našu pouku, da strpljivošću i utjehom Pisma imamo nadu. 5 A Bog strpljivosti i utjehe neka vam poda da složno mislite među sobom po Kristu Isusu, 6 da jednim srcem i jednim glasom slavite Boga i Oca Gospodina našega Isusa Krista.

Svaki od nas neka ugađa bližnjemu, da napredujemo u dobru.

Rimljanima 15:2

URAR je usmjerio snop svjetlosti baterijske svjetiljke na tanku crticu grubo urezanu u stari djedov sat na kojemu je radio u našoj kući. »Vidite? To je vjerojatno napravio urar prije gotovo jednog stoljeća«, rekao je. »Naziva se ‘oznaka svjedoka’ i pomaže mi da ponovo namjestim satni mehanizam.«

Prije doba internetskih uputa i priručnika za popravke, te su oznake pomagale onome tko će sljedeći nešto popravljati da precizno sastavi pokretne dijelove. To nisu samo oznake koje štede vrijeme; one su i čin ljubaznosti sljedećoj osobi koja će obaviti posao.

Biblija nas potiče da ostavimo vlastite oznake kao svjedoci dok radimo za Boga služeći drugima u našem slomljenom svijetu. Apostol Pavao napisao je crkvi u Rimu: »Svaki od nas neka ugađa bližnjemu, u njegovu korist, za dobro…« (r. 2, K. S.). Najbolji primjer toga je naš »Bog strpljivosti i utjehe« (r. 5). To znači biti dobar stanovnik i zemlje i neba.

Naše ‘oznake svjedoka’ mogu se činiti nebitnima, ali mogu učiniti presudnu razliku u nečijem životu. Ohrabrujuća riječ, pomoć u novcu osobi u nevolji i uho spremno slušati sve su to ljubaznosti koje mogu imati trajan utjecaj. Neka nam Bog pomogne da ostavimo trag u nečijem životu!

– James Banks

Svemogući Oče, hvala ti na ljubavi koju si nam pokazao kroz svojega Sina. Molimo te pomogni nam pokazati ju i u najmanjim stvarima koje danas radimo.