Moliti i dobiti

Pročitajte: Evanđelje po Luki 11:5-13
5 Tada nastavi: »Netko od vas ima prijatelja. K njemu ode u ponoć i rekne mu: Prijatelju, pozajmi mi tri kruha! 6 Došao mi je prijatelj s puta, i nemam mu što postaviti. 7 A on mu iznutra odgovori: Ne uznemiruj me! Vrata su već zatvorena i djeca su sa mnom u postelji. Ne mogu ustati da ti dam. 8 Kažem vam: Ako i ne ustane da mu da zato što mu je prijatelj, ali zbog njegova dosađivanja ustat će i dat će mu što treba.
9 I ja vama kažem: Molite, i dat će vam se; tražite, i naći ćete; kucajte, i otvorit će vam se. 10 Jer svaki koji moli, prima; tko traži, nalazi; tko kuca, otvara mu se. 11 Ako netko od vas zamoli svoga oca kruh, dadne li mu možda kamen? I ako zamoli ribu, dade li mu mjesto ribe zmiju? 12 Ili ako zamoli jaje, dade li mu onda škorpiona? 13 Kad dakle vi, koji ste zli, znate svojoj djeci davati dobre darove, koliko će više nebeski Otac dati Duha Svetoga onima koji ga za to mole!«

Kad dakle vi, koji ste zli, znate svojoj djeci davati dobre darove, koliko će više nebeski Otac dati Duha Svetoga onima koji ga za to mole!

Luka 11:13

ČETIRI godine Oswald Chambers, pisac knjige Moje najbolje za njegovu preuzvišenost, nije mogao čuti Božji glas niti osjetiti njegovu prisutnost. Tijekom dugih dana i noći nastavio je biti poslušan Bogu i slaviti ga, iako je bio iscrpljen i tužan. A onda je odlučio zatražiti Isusa da ispuni svoje obećanje zapisano u pročitanom retku iz Evanđelja po Luki i odgovori na njegovu molbu (r. 13). Nije se dogodila nikakva promjenu u njegovoj duši. No nakon razgovora sa svojim dušobrižnikom, shvatio je da je od Boga tražio da mu da svoju silu, umjesto da mu je dopustio da djeluje kroz njega. Tek kad je sve prepustio svojem Stvoritelju, srce mu je bilo preplavljeno Božjom ljubavlju. Duhovna zima je prestala.

Nećemo svi na taj način proći kroz mračne predjele duše, ali ova priča pokazuje kako se Bog otkriva svojem narodu kroz Duha Svetoga, kao što je Isus rekao svojim učenicima dok ih je učio kako se moliti. Ohrabrio ih je da ga mole i traže pomoć (r. 9) čak mu i dosađuju (r. 8) a zatim se pouzdaju da će uslišati njihovu molitvu.

Bez obzira na to nalazimo li se u sušnom razdoblju poput Oswalda Chambersa, možemo zatražiti od Boga trajni dar njegova Duha. Spremno prihvatimo njegov odgovor, znajući da naš nebeski Otac daje samo dobre darove svojoj djeci.

– Amy Boucher Pye

Bože, hvala ti što znamo da ispunjavaš svoja obećanja.