Mudar savjet

Pročitajte: Knjiga Izlaska 18:13-22
13 Drugog dana održa Mojsije sudničku sjednicu, da sudi narodu. Narod se tiskao oko Mojsija od jutra do večeri.
14 Kad Mojsijev tast vidje što sve mora činiti s narodom, reče: »Što se toliko mučiš s narodom? Zašto ti sam sjediš na sudu, a sav se narod tiska oko tebe od jutra do večeri?«
15 Mojsije odgovori svom tastu: »Narod dolazi k meni da dobije odluke Božje. 16 Kada imaju kakav sukob, dolaze k meni, da im sudim i kazujem pravorijeke Božje i njegove upute.«
17 A tast Mojsijev mu odvrati: »Nije dobro kako radiš. 18 Ti ljudi što dolaze preda te muče se zbog toga. Taj je rad pretežak za te. Ne možeš mu sam odoljeti. 19 Pa poslušaj savjet što ću ti ga dati, i Bog će biti s tobom! Ti zastupaj narod kod Boga i prinosi njihove želje pred Boga! 20 Onda ih uči zakonima i naredbama i pokazuj im put kojim trebaju ići, i djela koja trebaju činiti! 21 Ujedno izaberi iz svega naroda valjane ljude, bogobojazne, pouzdane i nesebične, i postavi ih za predstojnike nad tisuću, nad stotinu, nad pedeset i nad deset! 22 Oni neka sude narodu u svako doba! Svaki važniji slučaj neka ipak predaju tebi! U stvarima manje važnim neka odlučuju sami! Tako olakšaj sebi teret! Neka ga nose s tobom!

Taj je rad pretežak za te. Ne možeš mu sam odoljeti.

Izlazak 18:18

DOK sam pohađala Biblijski fakultet, radila sam puno radno vrijeme. Dodate li tome da sam mijenjala kapelana i stažirala u crkvi, bila sam vrlo zaposlena. Kad me otac posjetio, rekao je: »Doživjeti ćeš slom.« Zanemarila sam njegovo upozorenje misleći da je on generacija koja ne razumije važnost postavljanja ciljeva.

Nisam doživjela slom, ali doživjela sam vrlo teško sušno razdoblje i pala u depresiju. Od tada sam naučila pozornije slušati upozorenja osobito svojih voljenih.

To me podsjeća na Mojsija. I on je marljivo radio, služeći kao sudac u Izraelu (r. 13). No odlučio je poslušati savjet svog tasta Jitra (r. 17,18) koji nije bio u žiži zbivanja, ali volio je Mojsija i njegovu obitelj i mogao vidjeti probleme na pomolu. Možda je baš zato Mojsije prihvatio njegov savjet. Ustrojio je sustav. Izabrao je »iz svega naroda valjane ljude, bogobojazne« koji će rješavati manje sporove, a on je preuzeo svaki teži slučaj (r. 21,22). Budući da je poslušao Jitra, preustrojio je službu i povjerio drugima da ponesu dio tereta. Tako je izbjegao slom tijekom tog razdoblja svog života.

Mnogi od nas svoj rad za Boga, svoje obitelji i druge shvaćaju ozbiljno čak i strastveno. Ipak, dobro je poslušati savjete svojih voljenih kojima vjerujemo i osloniti se na mudrost i Božju moć u svemu što radimo.

– Katara Patton

Bože, dok se strastveno brinemo za druge, nauči nas raditi mudro i štedjeti snagu za ono što ti želiš.