Autobus za razgovor

Pročitajte: Poslanica Kološanima 4:2-6
2 Ustrajte u molitvi, bdijte u njoj sa zahvaljivanjem! 3 Molite ujedno i za nas da nam Bog otvori vrata za propovijedanje Kristova otajstva zbog kojega sam u zatvoru, 4 da ga navješćujem kako trebam govoriti! 5 Mudro živite prema onima koji su vani, koristeći se dobrom prigodom! 6 Vaša riječ neka je svagda ljubazna, začinjena solju, da znate odgovarati svakome kako treba!

Vaša riječ neka je svagda ljubazna…

Kološanima 4:6

AUTOBUSNA tvrtka u Oxfordu 2019. godine uvela je odmah prihvaćeni Chatty Bus; autobus u kojemu su odabrane osobe bile spremne razgovarati s putnicima kojima to nedostaje. Linija je uvedena kao odgovor na rezultate vladina istraživanja koje je pokazalo da 30 posto Britanaca barem jedan dan u tjednu provede bez smislenog razgovora.

Mnogi od nas vjerojatno su iskusili usamljenost koja proizlazi iz toga što nemamo s kim razgovarati u vrijeme potrebe. Dok razmišljam o važnosti komunikacije u svom životu, sjetim se ugodnih razgovora koji su mi pružili radost, ohrabrenje i pomogli mi produbiti odnose.

Na kraju pisma crkvi u Kolosima Pavao ohrabruje svoje čitatelje načelima autentičnoga kršćanskog života, uključujući načine na koje naši razgovori mogu biti izraz ljubavi svima koje susrećemo. Apostol je napisao: »Neka vam riječ bude ljubezna…« (r. 6, K. S.), podsjećajući svoje čitatelje da neće samo riječi nego i način kako razgovaramo omogućiti da budu istinsko ohrabrenje drugima.

Sljedeći put kad se pokaže prilika da ozbiljno razgovarate s prijateljem, suradnikom ili čak neznancem koji sjedi pokraj vas u autobusu ili čekaonici pokušajte razgovarati tako da taj razgovor bude na obostrani blagoslov.

– Lisa M. Samra

Oče, pomogni nam da budemo ljubazni i svoje razgovore ispunimo tvojom ljubavlju i milošću.