Svaki je trenutak važan

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 24:36-44
36 A onoga dana i onoga časa ne zna nitko, ni anđeli na nebu, nego samo Otac. 37 Kao u Noine dane, tako će biti kod dolaska Sina Čovječjega. 38 U dane pred potop ljudi su se gostili i pili su, ženili su se i udavali do onoga dana kad Noa uđe u korablju; 39 i nisu uvidjeli dok nije provalio potop i sve pograbio. Upravo će tako biti kod dolaska Sina Čovječjega. 40 Tada će biti dvojica na polju: jedan će se uzeti, a drugi ostaviti. 41 Dvije će mljeti na mlinu: jedna će se uzeti, a druga ostaviti. 42 Budite dakle budni jer ne znate dana u koji dolazi vaš Gospodin. 43 Ali ovo znajte: Kad bi znao domaćin u koji čas noći dolazi lopov, zacijelo bi bdio i ne bi pustio da provali u njegovu kuću. 44 Zato i vi budite spremni; jer Sin Čovječji dolazi u čas u koji se ne nadate.

Budite dakle budni jer ne znate dana u koji dolazi vaš Gospodin.

Matej 24:42

ZAUSTAVLJENE kazaljke džepnog sata u arhivi sveučilišne knjižnice pripovijedaju strašnu priču. Označavaju trenutak (8 sati 19 minuta i 56 sekundi) kada se njegov vlasnik Elisha Mitchell pokliznuo i poginuo pri padu niz vodopad u planinama Apalači, 27. lipnja 1857. godine. Prikupljao je podatke o visini vrha na kojemu se nalazio koji sada nosi njegovo ime, Mount Mitchell. Njegov se grob nalazi na samom vrhu planine, nedaleko od mjesta gdje je pao.

Dok sam se nedavno uspinjao na taj planinski vrh, razmišljao sam o Mitchellovoj priči i vlastitoj smrtnosti te o tome kako je vrijeme svakoga od nas ograničeno. Razmišljao sam o Isusovim riječima o njegovu povratku dok je govorio učenicima na Maslinskoj gori: »Zato i vi budite spremni; jer Sin Čovječji dolazi u čas u koji se ne nadate« (r. 44).

Isus jasno kaže da nitko od nas ne zna trenutak kada će se on vratiti i uspostaviti svoje kraljevstvo zauvijek, ni kada nas može pozvati da napustimo ovaj svijet i dođemo k njemu. Ali jasno kaže da budemo »budni« (r. 42).

Tik.. tak… Satni mehanizam našega života još uvijek radi ali koliko dugo? Zato živimo svoje trenutke u ljubavi sa svojim milosrdnim Spasiteljem, čekajući i radeći za njega.

– James Banks

Ljubljeni Spasitelju, molimo te pomogni nam da ti služimo i budemo u svakom trenutku spremani za susret s tobom. Možda već danas.