Podnositi nepravdu

Pročitajte: Prva Petrova poslanica 2:11-25
11 Ljubljeni, opominjem vas kao došljake i putnike da se suzdržavate od tjelesnih želja koje vojuju protiv duše. 12 Vladajte se dobro među poganima, da bi oni koji vas sada kleveću kao zločince, vidjevši vaša dobra djela, slavili Boga u dan pohođenja.
13 Budite dakle pokorni svakoj ljudskoj uredbi zbog Gospodina: bilo kralju kao vrhovnom poglavaru, 14 bilo namjesnicima kao onima koje on šalje da kazne zločince, a pohvale dobre. 15 Doista je Božja volja da dobrim djelima ušutkate neznanje bezumnih ljudi. 16 Ponašajte se kao slobodni, ali ne da biste imali slobodu za pokrivalo pakosti, nego kao Božje sluge. 17 Sve poštujte, braću ljubite, Boga se bojte, kralja častite!
18 Sluge, budite sa svim poštovanjem pokorni gospodarima, ne samo dobrima nego i zlima! 19 Ako tko iz savjesnosti prema Bogu podnosi protivštine i trpi nepravde, to je uistinu milost. 20 Jer kakva je slava ako zbog prijestupa podnosite kazne? Ali ako dobro činite i pritom strpljivo trpite, to je Bogu ugodno. 21 Doista, na to ste pozvani, jer je i Krist trpio za vas i ostavio vam primjer da idete za njegovim stopama.
22 »On koji ne učini grijeha
i u čijim se ustima ne nađe prijevara.«
23 Kad su ga vrijeđali, nije uzvraćao uvredama. Nije prijetio dok je trpio, nego se prepustio onome koji ga je nepravedno osudio. 24 On je naše grijehe sam na svojemu tijelu iznio na drvo, da grijesima umremo i pravdi živimo. Njegovim se ranama iscijeliste. 25 Doista, bili ste kao izgubljene ovce, ali sad se obratiste k pastiru i čuvaru svojih duša.

Nije prijetio dok je trpio, nego se prepustio onome koji ga je nepravedno osudio.

1 Petrova 2:23

IZMEĐU 2000. i 2012. godine stotine zaposlenika pošte u Velikoj Britaniji nepravedno je optuženo za krađu i mnogi su osuđeni na zatvorske kazne. Njihov računalni program pokazao je manjak na računima, a zapravo je bila riječ o pogrešci u programu. No sindikat poštanskih radnika pobrinuo se da žrtve ne pate same ili bez nade. Stotinama ljudi pomogli su da im pošta nadoknadi izgubljeno, a trideset i devetero njih oslobođeno je krivice na Prizivnom sudu. »Ta osuda bila je oblak nad mojim životom«, rekao je jedan upravitelj pošte odahnuvši jer je nevoljama došao kraj.

Nepravda je neizbježna u našem svijetu slomljenom zbog grijeha. Iako se neke s vremenom isprave, mnoge, nažalost, ne. Zato nas Petar upozorava da kao došljaci i putnici u ovome svijetu budemo spremni na nepravdu više nego većina drugih (r. 11) Kad je život nepodnošljivo nepravedan, Petar usmjerava naš pogled na Isusa koji se zbog nas suočio s okrutnom nepravdom križa: »Kad su ga vrijeđali, nije uzvraćao uvredama. Nije prijetio dok je trpio, nego se prepustio onome koji ga je nepravedno osudio« (r. 23), napisao je.

Nismo prepušteni samima sebi tražimo snagu i nadu u Isusu. Svako loše postupanje koje trpimo povjerimo svojem Spasitelju koji iz prve ruke zna koliko je to teško podnijeti.

– Chris Wale

Isus obećava da će nam dati sve što nam je potrebno da bismo mogli ići »njegovim stopama« (r. 21).