Osjećati se prašnjavo

Pročitajte: Psalam 103:13-19
13 Kao što se otac smiluje svojoj djeci,
tako se smiluje Gospod onima koji ga se boje.
14 Jer zna kako smo sazdani,
spominje se da smo prah.
15 Čovjekovi su dani kao trava,
kao cvijet u polju procvjeta.
16 Čim nad njim puhne vjetar, već ga nestane,
i ne pamti ga više ni mjesto njegovo.
17 Al’ ljubav Gospodnja ostaje uvijek!
i vječna je nad onima koji ga se boje;
i njegova pravda na sinovima sinova,
18 nad onima koji drže njegov Savez,
pamte njegove zapovijedi i vrše ih.

19 Gospod postavi svoje prijestolje na nebu,
kraljevstvo njegovo proteže se nad svime.

… spominje se da smo prah.

Psalam 103:14

KAD je Warren na našem tjednom sastanku crkvenog vodstva održanog putem aplikacije Zoom rekao da se »osjeća prašnjavo«, činilo mi se da je pritom mislio na tjelesne izazove povezane sa starenjem i lošim zdravljem. Za Warrena i njegovu suprugu, oboje u kasnim šezdesetima, 2020. godina uključivala je posjete liječniku, kirurške zahvate i preuređivanje kuće koje bi im omogućilo medicinsku njegu u vlastitu domu. Bili su s druge strane vrhunca života i to su osjećali.

Ne trebamo živjeti dugo da bismo osjetili svoje nedostatke, nesavršenosti i slabosti tjelesno, intelektualno, duševno i duhovno. Bog je, u osobi svoga Sina Isusa, zakoračio u naš pali svijet i brine se za one koji osjećaju težinu ljudskog postojanja (r. 13). U sljedećem retku David je napisao: »Jer zna kako smo sazdani, spominje se da smo prah« (r. 14). Riječ prah vraća nas na Knjigu Postanka: »Tada načini Gospodin Bog čovjeka od zemaljskog praha i udahnu mu u lice duh života« (2:7).

Osjećate li se prašnjavo ovih dana? Dobrodošli u stvarnost ovozemaljskog života. No, upamtite da kada se osjećamo najranjivijima, nismo sami. Naš suosjećajni Bog »zna« i »sjeća se«. Pokazao nam je svoju ljubav tako što je poslao svoga Sina da osigura oproštenje ‘zemljanima’, ljudima poput vas i mene. Što god život donio, pouzdajmo se u njega.

– Arthur Jackson

Oče, iako često osjećamo svoju prašnjavost – pomogni nam da budemo jaki u vjeri i pouzdajemo se u tebe.