Izvučeni na sigurno

Pročitajte: Druga knjiga o Samuelu 22:13-20
13 U svjetlosti, što je sjala pred njim,
plamtjelo je ognjeno ugljevlje.
14 Gospodin pusti da gromovi zagrme na nebu.
Svevišnji pusti da zaori njegov glas.
15 Strijele odape i rasprši ih,
munje izbaci i pomete ih.
16 Pokazaše se dubine morske,
otkriše se temelji svijeta pred ljutnjom
i gnjevom Božjim,
pred dahtanjem njegove srdžbe.

17 S visine me stiže i uhvati me,
iz silnih me voda izvuče,
18 istrgnu me od mojih jakih neprijatelja,
od protivnika koji su od mene bili jači.
19 Napadoše me u dan moje nevolje,
ali mi je Gospodin bio zaštitnik.
20 Izvede me na čistinu,
oslobodi me, jer mi je bio milostiv i naklonjen.

S visine me stiže i uhvati me…

2 Samuelova 22:17

DJEVOJČICA je gacala po plitkom potoku, a otac ju je promatrao. Gumene čizme dosezale su joj do koljena. Išla je nizvodno i voda je postajala sve dublja dok nije prešla preko ruba njezinih čizama. Kad nije mogla napraviti sljedeći korak, povikala je: »Tata, zaglavila sam!« U tri koraka otac je bio kraj nje i izvukao ju na travnatu obalu. Skinula je čizme i smijala se dok je iz čizama izlijevala vodu na zemlju.

Nakon što ga je Bog spasio od neprijatelja, psalmist David je na trenutak sjeo, ‘izuo čizme’ i dopustio da mu olakšanje preplavi dušu. Da bi izrazio svoje osjećaje, napisao je pjesmu. »Zazvao sam Velehvaljenoga, Gospodina, i već me oslobodio mojih neprijatelja« (r. 4), rekao je. Hvalio je Boga kao svoju stijenu, grad, štit i spasenje (r. 2,3), a zatim je nastavio slikovito opisivati kako mu je Bog odgovorio: zemlja je zadrhtala. Bog je sišao s nebesa. Gromovi su zagrmjeli, munje su parale nebo i Bog ga je izvukao iz silnih voda (r. 8,10,13-15,17).

Možda danas osjećate neprijateljstvo oko sebe. Možda ste zaglibili u grijehu koji vam otežava duhovni napredak. Razmislite o tome kako vam je Bog pomogao u prošlosti, a zatim ga hvalite i tražite da to učini ponovo! Posebno mu zahvalite što vas je premjestio »u kraljevstvo svoga ljubljenog Sina« (Kološanima 1:13) i tako vas oslobodio.

– Jennifer Benson Schuldt

Oče, pomogni nam upamtiti da se možemo suočiti sa svakom bitkom kada si ti na našoj strani.