Duhovna dijagnoza

Pročitajte: Jeremija 44:16-18,20-23
16 »To što si nam izjavio u Gospodnje ime ne ćemo poslušati. 17 Mi ćemo točno ispuniti svoje obećanje što smo ga dali na svoja usta, naime da ćemo kaditi nebeskoj kraljici i lijevati joj naljeve, kao što smo činili mi i naši oci, naši kraljevi i knezovi u Judinim gradovima i po jeruzalemskim ulicama. Tada smo imali kruha, da jedemo do sitosti. Bilo nam je dobro, i ne doživjesmo nikakvu nesreću. 18 A otkad smo prestali kaditi nebeskoj kraljici i lijevati joj naljeve, trpimo oskudicu u svemu i ginemo od mača i od gladi.
20 Jeremija odgovori svemu narodu, ljudima i ženama, i svima koji su mu bili odvratili: 21 »Nije li upravo žrtva koju ste prinosili u Judinim gradovima i po jeruzalemskim ulicama, vi i vaši oci, vaši kraljevi i knezovi sa zemaljskim narodom, bila ona na koju je mislio Gospodin i koja ga je dirnula u srce? 22 Gospodin nije mogao podnositi vaših zlih djela i gadosti što ste ih činili, i tako je vaša zemlja postala ruševina, groza i kletva. Nitko više ne stanuje u njoj do dana današnjega. 23 Jer ste žrtvovali i protiv Gospodina griješili, jer niste slušali Gospodnjega glasa i niste upravili svoj put po njegovu zakonu i po njegovim odredbama i zapovijedima, zato je došla na vas nesreća kakva je danas.«

To što si nam izjavio u Gospodnje ime ne ćemo poslušati.

Jeremija 44:16

KEMOTERAPIJA je smanjila tumor u gušterači moga tasta, a onda je prestala djelovati i tumor je ponovno počeo rasti. Suočio se s pitanjem života i smrti. Pitao je svog liječnika: »Trebam li nastaviti kemoterapiju ili probati nešto drugo, možda neki drugi lijek ili zračenje?«

I Judejci su se suočili s pitanjem života i smrti. Umorni od rata i gladi, Božji se narod pitao je li njihov problem previše ili nedovoljno idolopoklonstva. Zaključili su da bi trebali prinijeti više i vidjeti hoće li ih nebeska kraljica zaštititi i donijeti im blagostanje (r. 17). Jeremija je rekao da su potpuno pogrešno dijagnosticirali svoju situaciju. Njihov problem nije bio nedostatak predanosti idolima; njihov je problem bio što ih imaju. Rekli su proroku: »Riječi koje si u ime Jahvino nama objavio mi ne slušamo;…« (r. 16, K. S.). On im je odgovorio: »Jer ste žrtvovali i protiv Gospodina griješili, jer niste slušali Gospodnjega glasa i niste upravili svoj put po njegovu zakonu i po njegovim odredbama i zapovijedima, zato je došla na vas nesreća kakva je danas« (r. 23).

Poput Jude, možda ćemo doći u napast da udvostručimo grešne odabire koji su nas i doveli u nevolju. Imamo li probleme u odnosima? Možemo biti još suzdržaniji. Financijska pitanja? Novcem ćemo doći do sreće. Odbačeni smo? Bit ćemo jednako nemilosrdni.

– Mike Wittmer

Idoli su uzrok problema. Isus je jedino rješenje.