Oni koji služe noću

Pročitajte: Psalam 134
1 Sad blagoslivljajte Gospoda
sve sluge Gospodnje,
što noću stojite
u Domu Gospodnjem!
2 Podignite svoje ruke k svetištu
i blagoslivljajte Gospoda!
3 Neka te blagoslovi Gospod sa Siona,
koji stvori nebo i zemlju!

Neka te blagoslovi Gospod sa Siona, koji stvori nebo i zemlju!

Psalam 134:3

TRI su sata na odjelu intenzivne njege. Zabrinuti pacijent četvrti put u sat vremena pritišće tipku za poziv. Medicinska sestra u noćnoj smjeni odgovara bez pritužbi. Uskoro drugi pacijent vrišti, vapi za pažnjom. Medicinska sestra nije iznenađena. Prije pet godina zatražila je noćnu smjenu kako bi izbjegla dnevnu gužvu u svojoj bolnici. No nije bila svjesna što ju čeka. Noćni rad često je značio preuzimanje dodatnih zadaća: podizanje, okretanje i pomno praćenje stanja pacijenata kako bi u hitnim situacijama liječnici mogli biti pravodobno obaviješteni i pružiti potrebnu pomoć.

Ohrabrena bliskim prijateljstvom sa svojim suradnicima u noćnoj smjeni, ova se medicinska sestra i dalje bori s nedostatkom sna. Svoj posao smatra važnim pa često zatraži članove crkve da se mole za nju. »Slava Bogu, njihove molitve mi pomažu.« Njezino slavljenje je dobro i ispravno za nekoga tko služi noću ali i za sve nas. Psalmist je napisao: »Sad blagoslivljajte Gospoda sve sluge Gospodnje, što noću stojite u domu Gospodnjem! Podignite svoje ruke k svetištu i blagoslivljajte Gospoda!« (r. 1,2)

Ovaj psalam napisan za levite koji su služili u Hramu prepoznaje važnost njihova posla zaštite hrama danju i noću. U našem ‘non-stop’ svijetu ovaj se psalam čini prikladnim jer je mnogo onih koji rade u noćnim smjenama.

– Patrica Rayborn

Bože, blagoslovi one koji rade, dok mi mirno spavamo.