Poigravanje sa svemirom

Pročitajte: Poslanica Kološanima 1:15-20
15 On je slika nevidljivoga Boga,
Prvorođeni prije svakoga stvorenja.
16 U njemu je sve stvoreno,
što god je na nebu i na zemlji,
vidljivo i nevidljivo,
bilo Prijestolja, bilo Gospodstva, bilo Poglavarstva, bilo Vlasti:
sve postoji po njemu i za njega je stvoreno.
17 A on je prije svega, i sve postoji u njemu.
18 On je glava tijelu Crkve,
on je početak,
prvorođeni od mrtvih,
da on bude u svemu prvi.
19 Bogu se svidjelo
nastaniti u njemu svu puninu
20 i po njemu pomiriti sve sa sobom,
izmirivši krvlju njegova križa
sva zemaljska i nebeska bića.

A on je prije svega, i sve postoji u njemu.

Kološanima 1:17

POČETKOM 1980-ih istaknuti je astronom, koji nije vjerovao u Boga, napisao: »Zdravorazumska interpretacija činjenica upućuje na to da se super-intelekt poigrao s fizikom, kemijom i biologijom.« Podaci koje je proučavao pokazali su da je ‘nešto’ zamislilo sve što promatramo u svemiru. Dodao je: »U prirodi nema nevidljivih sila o kojima vrijedi govoriti.« Drugim riječima, izgleda kao da je sve što vidimo Netko isplanirao. Pa ipak, astronom je ostao ateist.

Prije tri tisuće godina drugi je pametan čovjek promatrajući nebo izvukao drukčiji zaključak. »Zagledan u nebo, djelo tvojih ruku, u mjesec i zvijezde, koje si učvrstio, pitam se: Što je čovjek da ga se spominješ, što je čovječji sin da se za nj brineš?« čudio se David (Psalam 8:4,5).

Bog se itekako brine za nas. Svemir priča priču o svom Inteligentnom Stvoritelju, Super-intelektu koji je stvorio naše umove da razmišljamo o njegovu djelu. Kroz Isusa i sve stvoreno možemo upoznati Boga. Pavao je napisao: »U njemu (Kristu) je sve stvoreno, što god je na nebu i na zemlji, vidljivo i nevidljivo,… sve postoji u njemu« (Kološanima 1:16,17).

Svemir je doista stvoren. Identitet Inteligentnog Stvoritelja može otkriti svatko tko je voljan tražiti.

– Tim Gustafson

Hvala ti, nebeski Oče, što te možemo upoznati kroz tvoje stvorenje. Molimo se za one koji te ne vide, po svojoj milosti privuci ih k sebi.