Žestoka borba

Pročitajte: Poslanica Efežanima 6:10-20
10 Uostalom, jačajte se u Gospodinu i njegovoj silnoj snazi! 11 Obucite se u punu Božju vojnu opremu da biste se mogli održati protiv đavolskih zasjeda! 12 Jer naša borba nije protiv krvi i tijela, nego protiv Poglavarstava, protiv Vlasti, protiv upravitelja ovoga mračnog svijeta, protiv pakosnih duhova u zračnim visinama. 13 Zato uzmite Božju vojnu opremu da biste se mogli oduprijeti u zli dan te ostati uspravni do kraja! 14 Stojte dakle tako što ćete opasivati svoje bokove istinom, oblačiti oklop pravde, 15 te se obuvajte u spremnost za evanđelje mira! 16 A iznad svega uzimajte štit vjere kojim ćete moći gasiti sve ognjene strijele đavla! 17 Stavljajte na glavu kacigu spasenja, u ruku uzimajte mač Duha koji je Božja riječ! 18 Svakom molitvom i prošnjom molite se u Duhu u svako vrijeme i uz to bdijte sa svom ustrajnošću i molitvom za sve svete. Molite 19 i za mene da mi Bog dade riječ, kad otvorim svoja usta da navješćujem smiono otajstvo evanđelja. 20 Ja sam poslanik evanđelja u okovima i trebam ga naviještati smiono.

Jer naša borba nije protiv krvi i tijela, nego protiv Poglavarstava, protiv Vlasti, protiv upravitelja ovoga mračnog svijeta.

Efežanima 6:12

GODINE 1896. istraživač Carl Akely zatekao se u zabačenom dijelu Etiopije, a za njim je jurio leopard težak četrdesetak kilograma. Sjetio se kako je leopard nasrnuo, pokušavajući zabiti svoje zube u njegovo grlo. Promašio je, no uspio je svoje oštre zube zariti u njegovo rame. Otkotrljali su se u pijesak i nastavili žestoku borbu. Akely je bio iscrpljen i bilo je pitanje trenutka tko će prvi odustati. Prikupivši posljednju snagu, Akely je uspio zadaviti veliku mačku golim rukama.

Apostol Pavao objasnio je da se svatko tko vjeruje u Isusa neizbježno suočava s vlastitim borbama, onim mjestima gdje se osjećamo preopterećeno i u kušnji da se predamo, te da se moramo »održati protiv đavolskih zasjeda« i stajati čvrsto (r. 11,14). Umjesto da se stisnemo od straha ili povučemo svjesni svoje slabosti i ranjivosti, Pavao nas potiče da smjelo istupimo u vjeri, ne oslanjajući se na vlastitu hrabrost i snagu nego na Boga. »… jačajte se u Gospodinu i njegovoj silnoj snazi!« (r. 10), napisao je. U izazovima s kojima se suočavamo, on je udaljen samo jednu molitvu (r. 18).

Borbama u životu nikada nećemo pobjeći vlastitom snagom ili domišljatošću. Ali Bog je moćniji od bilo kojeg zla.

– Winn Collier

Bože, borba je stvarna. Zlo je stvarno, ali vjerujemo tebi i tvojem obećaju da si s nama.