Neuobičajena hrabrost

Pročitajte: Daniel 2:24-30
24 Nato ode Daniel k Ariohu, kojemu je kralj bio zapovjedio da pogubi babilonske mudrace. Ode i reče mu: »Ne ubijaj babilonske mudrace! Vodi me kralju! Ja mogu kralju kazati što san znači.« 25 Tada Arioh brže dovede Daniela pred kralja i reče mu: »Kod judejskih prognanika našao sam čovjeka koji će kazati kralju što san znači.« 26 Kralj reče Danielu, koji se zvao i Baltazar: »Možeš li mi doista kazati san koji sam snio, i što on znači?« 27 Daniel odgovori kralju: »Tajnu koju kralj hoće znati, ne mogu kazati kralju mudraci, gataoci, vračevi i pogađači. 28 Ali ima Bog u nebu koji otkriva tajne. On javlja tebi, kralju Nabukodonozore, što će se dogoditi u budućnosti! Ovo su san i viđenja što si ih imao na svojoj postelji:
29 Tebi, kralju, dođoše misli na tvojoj postelji o tome, što će se dogoditi poslije. Onaj koji objavljuje tajne kazuje ti što će biti. 30 Meni je sad ova tajna objavljena, ne uz pomoć neke izvaredne mudrosti, koja bi u meni bila, nego zato da bi javio kralju što san znači, i da doznaš misli svojega srca.

»Vodi me kralju! Ja mogu kralju kazati što san znači.«

Daniel 2:24

LORENZO de Medici, vladar Firence, u Italiji, nakon što je izboden nožem 1478., spasio se bijegom. Njegovi su zemljaci izazvali rat kad su se pokušali osvetiti zbog napada na svog vođu. Kako se situacija pogoršavala, okrutni napuljski kralj Ferdinand I. postao je Lorenzov neprijatelj, ali hrabri Lorenzov čin sve je promijenio. Posjetio je kralja nenaoružan i sam. Ta je hrabrost, u kombinaciji s njegovim šarmom i briljantnošću, zadobila Ferdinandovo divljenje i okončala rat.

Daniel je također pomogao jednom kralju da doživi promjenu srca. Nitko u Babilonu nije mogao protumačiti zabrinjavajući san kralja Nabukodonozora. To ga je toliko naljutilo da je odlučio pogubiti sve svoje savjetnike uključujući Daniela i njegove prijatelje. Ali Daniel je tražio da posjeti kralja koji je želio njegovu smrt (r. 24).

Stojeći pred Nabukodonozorom, Daniel je dao Bogu svu zaslugu za otkrivanje tajne sna (r. 28). Kad je prorok objasnio san, Nabukodonozor je rekao: »Doista, vaš je Bog najviši Bog, gospodar nad kraljevima…« (r. 47). Danielova neobična hrabrost, jer je vjerovao Bogu, pomogla je njemu, njegovim prijateljima i ostalim savjetnicima da tog dana izbjegnu smrt.

U našim životima postoje trenuci kad su potrebne hrabrost i odvažnost za prenošenje važnih poruka. Neka Bog vodi naše riječi i da nam mudrost u takvim situacijama.

– Jennifer Benson Schuldt

Bože, ispuni nas svojom mudrošću, snagom i hrabrošću.