Žudite za njim

Pročitajte: Evanđelju po Ivanu 6:25-35
25 Nađoše ga s druge strane mora i upitaše ga: »Učitelju, kad si došao ovamo?« 26 Isus im odgovori: »Zaista, zaista kažem vam: Ne tražite me što čudesa vidjeste, nego što jedoste kruha i nasitiste se. 27 Skrbite se za jelo što ostaje za vječni život, koje će vam dati Sin Čovječji; jer njega potvrdi Bog Otac.« 28 Tada ga upitaše: »Što trebamo činiti da izvršimo Božja djela?« 29 Isus im odgovori: »Ovo je Božje djelo: da vjerujete u onoga koga on posla.« 30 Oni mu odvratiše: »Koji dakle ti znak činiš da vidimo i da ti vjerujemo? Što radiš? 31 Oci su naši jeli manu u pustinji, kao što je pisano: Dade im jesti kruh s neba.« 32 Isus im reče: »Zaista, zaista kažem vam: Ne dade vam Mojsije kruha s neba, nego vam moj Otac daje istiniti kruh s neba. 33 Jer je kruh Božji onaj koji silazi s neba i daje život svijetu.«
34 Tada mu rekoše: »Gospodine, daj nam svagda taj kruh!« 35 Isus im odvrati: »Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, ne će ogladnjeti; i tko vjeruje u mene, ne će nikad ožednjeti.

Isus im odvrati: »Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, ne će ogladnjeti; i tko vjeruje u mene, ne će nikad ožednjeti.«

Ivan 6:35

ZAŠTO kada kažemo: »Ovo je zadnji čips koji ću pojesti«, pet minuta poslije želimo još? Michael Moss odgovara na to pitanje u svojoj knjizi Salt Sugar Fat (Sol, šećer, masti). Opisuje kako proizvođači grickalica znaju ‘pomoći’ ljudima da žude za nezdravom hranom. Zapravo, jedna poznata tvrtka trošila je više od 20 milijuna funta godišnje i unajmila ‘savjetnike za žudnju’ kako bi odredila točku užitka kod potrošača i to iskoristila kad je u pitanju žudnju za hranom.

Za razliku od te tvrtke, Isus nas potiče da žudimo za pravom hranom – duhovnom hranom – koja donosi zadovoljstvo našim dušama. Rekao je: »Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, sigurno neće ogladnjeti. Tko vjeruje u me, sigurno neće nikada ožednjeti« (r. 35, K. S.). Iznoseći tu tvrdnju, Isus je naglasio dvije važne stvari: prvo, Kruh o kojemu je govorio je osoba, a ne hrana (r. 33). Drugo, kada se ljudi pouzdaju u Isusa za oproštenje grijeha, ulaze u ispravan odnos s njim i pronalaze ispunjenje svake žudnje svoje duše. Taj je Kruh vječna, duhovna hrana koja vodi u život.

Kada se pouzdamo u Isusa, pravi Kruh s neba, žudjet ćemo za njim, a On će promijeniti naše živote.

– Marvin Williams

Isuse, ti si Kruh života. Hvala ti što u tebi imamo sve što nam treba.