Hrana s neba

Pročitajte: Knjiga Izlaska 16:4,5,13-18
4 Tada reče Gospodin Mojsiju: »Dobro! Učinit ću da vam daždi kruh s neba. Neka onda narod izlazi van i skupi sebi koliko mu treba na dan. Hoću ga time staviti na kušnju, hoće li se ravnati po mojoj uputi ili neće. 5 A kad budu šesti dan pripravili što su donijeli, bit će dvaput onoliko koliko bi nakupili svaki dan.«
13 I doista: uvečer doletje jato prepelica i pokri tabor. A sutradan se prostrla rosa okolo tabora. 14 Kad je rosa ishlapijela, ležalo je po pustinji nešto sitno, zrnato; sitno kao slana na zemlji. 15 Kad to vidješe sinovi Izraelovi, upitaše jedan drugoga: »Što je to?«, jer nisu znali što je bilo. Mojsije im reče: »To je kruh što vam ga dade Gospodin da ga jedete. 16 Ovo zapovijeda Gospodin: Svaki od vas neka nakupi toga koliko mu treba: jedan gomer za svakoga prema broju vaših osoba! Ali svaki neka uzme od toga samo za one koji su mu u šatoru!« 17 Sinovi Izraelovi učiniše tako i nakupiše jedan mnogo, drugi malo. 18 Kad izmjeriše na gomer, ne dođe više onomu koji nakupi mnogo, niti manje onomu koji nakupi malo. Svaki nakupi koliko mu je trebalo.

Tada reče Gospodin Mojsiju: »Dobro! Učinit ću da vam daždi kruh s neba.«

Izlazak 16:4

U kolovozu 2020. godine stanovnici Oltena u Švicarskoj zaprepastili su se kada su vidjeli da umjesto snijega pada čokolada! Zbog kvara u ventilacijskom sustavu tvornice čokolade, čestice čokolade odlazile su u zrak. Kao rezultat toga, jestive čokoladne pahuljice prekrile su automobile i ulice i učinile da cijeli grad miriše na prodavaonicu slatkiša.

Kad pomislim na ukusnu hranu koja pada s neba, ne mogu a da ne pomislim na Božju skrb za narod Izraela opisanu u knjizi Izlaska. Nakon dramatičnog bijega iz Egipta, narod se suočio s velikim izazovima u pustinji, posebno s nestašicom hrane i vode. A Bog je, potaknut nevoljom naroda, obećao da će učiniti da »daždi kruh s neba« (r. 4). Sljedećeg se jutra na pustinjskom tlu pojavio sloj pahuljica. Ta dnevna opskrba, zvana mana, nastavila se sljedećih četrdeset godina.

Kada je Isus došao na zemlju, ljudi su počeli vjerovati da ga je Bog poslao kada je čudesno priskrbio kruh za veliko mnoštvo (Ivan 6:5-14). Ali Isus je poučavao da je On sam »kruh života« (r. 35), poslan da donese ne samo privremenu hranu nego i vječni život (r. 51).

Ako ste gladni duhovne hrane, Isus nudi vječni život s Bogom. Zato je i došao da zadovolji te najdublje čežnje.

– Lisa M. Samra

Isuse, hvala ti što si dao svoj život da bismo mi mogli uživati u odnosu s Bogom – zauvijek.