U Simonovoj kući

Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 16:15-18
15 Još jedna preporuka, braćo: znate da su Stefanas i njegova kuća prvi plod Ahaje i da su se stavili na službu svetima. 16 Podlažite se takvima i svakome koji surađuje i trudi se. 17 A radujem se Stefanasovu, Fortunatovu i Ahajikovu dolasku, jer mi oni nadoknadiše dok sam bio bez vas; 18 oni okrijepiše moj i vaš duh. Poštujte dakle takve!

… oni okrijepiše moj i vaš duh.

1 Korinćanima 16:18

MOJ odlazak u Simonovu kuću bio je nezaboravan. Pod okriljem zvjezdanog neba u Nyahururuu u Keniji, uputili smo se do njegova skromnog doma na večeru. Zemljani pod i svjetlo fenjera odražavali su Simonova ograničena sredstva. Što je bilo na jelovniku, ne sjećam se, no ono što ne mogu zaboraviti bila je Simonova radost što smo bili njegovi gosti. Njegovo ljubazno gostoprimstvo bilo je poput Isusova nesebično, životno, dirljivo i osvježavajuće.

U 16. poglavlju prve poslanice Korinćanima Pavao je spomenuo Stefanasa i njegovu obitelj (r. 15) koja je bila poznata po svojem služenju. Oni su se »stavili na službu svetima« (r. 15). Iako je to vjerojatno uključivalo konkretnu materijalnu pomoć (r. 17), njihov je utjecaj bio takav da je Pavao napisao: »… oni okrijepiše moj i vaš duh« (r. 18).

Kada imamo prilike nekoga ugostiti, s pravom pridajemo pozornost pitanjima hrane, prostora i svemu što je prikladno za takve prilike. Ali ponekad zaboravljamo da iako je važno ‘što’ i ‘gdje’, to nije najvažnije. Obroci za pamćenje su sjajni, isto kao i ugodno okruženje. No hrana je ograničena u svojoj sposobnosti da u potpunosti okrjepljuje. Pravo osvježenje dolazi od Boga i dopire do srca drugih te nastavlja hraniti još dugo nakon završetka obroka.

– Arthur Jackson

Oče, pomogni nam da služimo drugima tako da istinski i potpuno budu okrijepljeni.