Velikodušno davanje

Pročitajte: Levitski zakonik 19:9-10
9 Kad spremate žetvu svoje zemlje, nemojte požeti polja sve do krajnjega ruba i ne skupljajte ostatke po žetvi! 10 I u vinogradu ne skupljajte ostatke i ne pobirite otpalih zrna u vinogradu! Ostavite ih siromahu i strancu. Ja sam Gospodin, Bog vaš.

I u vinogradu ne skupljajte ostatke i ne pobirite otpalih zrna u vinogradu! Ostavite ih siromahu i strancu.

Levitski zak. 19:10

GENERAL Charles Gordon (1833. 1885.) služio je kraljici Viktoriji u Kini i na drugim mjestima, ali kada je živio u Engleskoj, davao je 90 posto od svojih prihoda. Kad je čuo za glad u Lancashireu, sastrugao je natpis s odlikovanja od čistog zlata koje je dobio i poslao ga na sjever, napomenuvši da bi ga trebali rastopiti i iskoristiti novac za kupnju kruha za siromašne. Tog je dana napisao u svom dnevniku: »Zadnju stvar koju sam imao na ovom svijetu i koju sam cijenio, dao sam Gospodinu Isusu.«

Možda se čini da je velikodušnost generala Gordona nemoguće nadmašiti, ali Bog je uvijek pozivao svoj narod da pazi na one u potrebi. U nekim zakonima koje je dao preko Mojsija, Bog je naložio ljudima da ne žanju do rubova svojih polja, niti skupljaju ostatke nakon žetve. A u vinogradu neka grožđe koje je palo ostave »siromahu i strancu« (r. 10). Bog je želio da njegov narod bude svjestan ranjivih u svojoj sredini i da skrbi za njih.

Koliko god se osjećali velikodušnima, Bog uvijek može uvećati našu želju da dajemo drugima i tražimo njegovu mudrost kako da to učinimo. On nam želi pomoći da pokažemo svoju ljubav drugima.

– Amy Boucher Pye

Dragi Bože, ispuni naša srce ljubavlju prema drugima i željom da pomažemo onima u potrebi.