Pobjeći

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 26:47-56
47 Dok je još govorio, dođe Juda, jedan od dvanaestorice, i s njim velika četa s mačevima i toljagama, po nalogu svećeničkih poglavara i narodnih starješina. 48 Njegov izdajnik je bio s njima ugovorio znak i rekao: »Koga ja poljubim, taj je, držite ga!« 49 Odmah pristupi k Isusu i reče: »Zdravo, učitelju!« I poljubi ga. 50 Isus mu reče: »Prijatelju, zašto si došao!« Tada oni pristupiše, staviše ruke na Isusa i uhvatiše ga. 51 Jedan od Isusovih pratilaca odmah se maši rukom za mač i trgnu ga. Udari slugu velikoga svećenika i odsiječe mu uho. 52 Isus mu reče: »Zadjeni svoj mač u korice! Svi koji posežu za mačem, ginu od mača. 53 Ili, zar misliš da mi moj Otac ne bi odmah poslao u pomoć više od dvanaest legija anđela kad bih ga za to zamolio? 54 Ali kako bi se onda ispunilo Pismo, po kojemu treba biti tako?« 55 A u onaj čas reče Isus mnoštvu: »Kao na razbojnika izašli ste s mačevima i toljagama da me uhvatite. Svaki sam dan sjedio u Hramu i naučavao, i niste me uhvatili. 56 Ali se sve ovo dogodi da se ispune Pisma proroka.« Tada ga ostaviše svi njegovi učenici i pobjegoše.

Ali kako bi se onda ispunilo Pismo, po kojemu treba biti tako?

Matej 26:54

UVODNA lekcija o aikidu, tradicionalnoj japanskoj borilačkoj vještini, otvorila mi je oči. Sensei, odnosno učitelj, rekao nam je da kada se suočimo s napadačem, naša prva reakcija treba biti pobjeći. »Samo ako ne možete pobjeći, onda se borite«, rekao je ozbiljno.

Pobjeći? Ostala sam zatečena. Zašto nam je taj učitelj obrambenih borilačkih vještina govorio da bježimo od borbe? Činilo se suprotno intuiciji sve dok nije objasnio da je najbolji oblik samoobrane izbjegavanje borbe. Naravno!

Kad je nekoliko muškaraca došlo uhititi Isusa, Petar je odgovorio kao što bi i neki od nas, isukao je svoj mač da napadne jednog od njih (Matej 26:51; Ivan 18:10). Ali Isus mu je rekao da ga odloži jer »… kako bi se onda ispunila Pisma prema kojima tako mora biti?« (r. 54, K. S.)

Iako je osjećaj za pravdu važan, važno je i razumijevanje Božje svrhe i kraljevstva – ‘obrnutog’ kraljevstva koje nas poziva da volimo svoje neprijatelje i dobrotom uzvratimo na zlo (5:44). To je potpuno suprotno onome kako svijet reagira, ali to je odgovor koji Bog nastoji usaditi u nas.

Naučimo reagirati na teške situacije kao Isus, uvijek tražeći mir i obnovu, dok Bog daje ono što nam treba.

– Leslie Koh

Oče Bože, obnovi naša srca da tražimo mirna rješenja na situacije, onako kako je to činio tvoj Sin.