Pojačajte grijanje

Pročitajte: Otkrivenje 3:14-22
14 Anđelu Crkve u Laodiceji napiši: »Ovako govori Amen, vjerni i istiniti svjedok, početak Božjega stvorenja. 15 Znam tvoja djela: nisi ni studen ni vruć. O da si studen ili vruć! 16 Ali jer si mlak, i nisi ni studen ni vruć, izbljuvat ću te iz svojih usta. 17 Govoriš naime: Bogat sam, obogatio sam se i ništa ne trebam, a ne znaš da si bijedan i nevoljan, siromah, slijep i gol. 18 Savjetujem ti da kupiš kod mene zlata žeženoga u ognju, da se obogatiš te da odjeneš bijelu odjeću, kako se ne bi pokazala tvoja sramotna golotinja. Kupi i masti da pomažeš svoje oči te vidiš. 19 Ja korim i kažnjavam sve koje ljubim. Stoga budi revan i osvijesti se! 20 Evo stojim na vratima i kucam: onome tko čuje moj glas i otvori vrata, ući ću i večerat ću s njim, i on sa mnom. 21 Onome tko pobijedi, dat ću da sjedi sa mnom na mome prijestolju, kao što i ja pobijedih i sjedoh sa svojim Ocem na njegovo prijestolje.« 22 Tko ima uši, neka čuje što Duh govori Crkvama.

Stoga budi revan i osvijesti se!

Otkrivenje 3:19

MOJEG je supruga Dana zanimala razlika u temperaturi u našoj kući i vani. Kao ljubitelj gadgeta, bio je uzbuđen što je raspakirao svoju najnoviju ‘igračku’ termometar koji očitava temperaturu u četirima ‘zonama’ oko naše kuće. Šaleći se da je to samo ‘glupa’ naprava, iznenadila sam se koliko sam često provjeravala temperaturu. Razlike su me zapanjile.

Isus je isto govorio o temperaturi opisujući »mlaku« crkvu u Laodiceji, jednom od najbogatijih od sedam gradova navedenih u Otkrivenju. Iako bogato financijsko središte, s razvijenom proizvodnjom odjeće od meke crne vune i poznato po svojoj medicinskoj školi, u gradu je bila otežana opskrba vodom. Zato je služio akvadukt kojim je voda iz vrelog ili iz hladnog izvora dolazila do grada. Međutim, kad bi stigla u Laodiceju, više nije bila ni vruća ni hladna.

I crkva je bila mlaka. Isus je rekao: »Znam tvoja djela: nisi ni studen ni vruć. O da si studen ili vruć! Ali jer si mlak, i nisi ni studen ni vruć, izbljuvat ću te iz svojih usta« (r. 15,16). Kao što je Krist objasnio: »‘Ja korim i karam sve koje ljubim.’ Prema tome, budi revan i obrati se!« (r. 19, K. S.)

Spasiteljev ukor vrijedi i za nas. Jeste li duhovno vrući ili hladni? Ako smo mlaki, krajnje je vrijeme da ‘pojačamo grijanje’ da iskreno i žarko živimo Radosnu vijest.

– Patricia Raybon

Oče, pošalji nam žar ljubavi svoga Duha Svetoga da probudi i zagrije našu vjeru.