Kafić s uskim vratima

Pročitajte: Evanđelje po Luki 13:22-30
22 Tako je prolazio učeći po gradovima i selima, dok je putovao prema Jeruzalemu. 23 Tada ga netko upita: »Gospodine, je li samo malo onih koji se spašavaju?« Reče im: 24 »Trudite se da uđete na uska vrata! Jer vam kažem: Mnogi će tražiti da uđu, a ne će moći. 25 Kad se jednom domaćin digne i zatvori vrata, tada ćete stajati vani, kucati na vrata i zvati: Gospodine, otvori nam! A on će vam odvratiti: Ne znam odakle ste. 26 Tada ćete odvratiti: Ali mi smo s tobom jeli i pili; ti si učio po našim ulicama. 27 A on će reći: Kažem vam, ne znam odakle ste. Odstupite od mene svi koji činite nepravdu! 28 Ondje će biti jauk i škrgut zuba, kad vidite Abrahama, Izaka i Jakova i sve proroke u Božjem kraljevstvu, dok vi budete izbačeni van. 29 Od istoka i zapada, od sjevera i juga doći će i sjest će za stol u Božjemu kraljevstvu. 30 Tako ima posljednjih koji će biti prvi, i ima prvih koji će biti posljednji.«

Trudite se da uđete na uska vrata!

Luka 13:24

KROASANI, okruglice, svinjski curry i sve vrste slasne hrane čekaju one koji uđu u kafić Narrow Door. Smješten u tajvanskom gradu Tainan, taj je kafić doslovno rupa u zidu. Njegov je ulaz širok jedva četrdeset centimetara jedva dovoljno da se provuče prosječna osoba! Ipak, unatoč izazovu, taj jedinstveni kafić privlači brojne posjetitelje.

Hoće li to vrijediti za uska vrata opisana u Evanđelju po Luki 13:22-30? Netko je upitao Isusa: »Gospodine, je li samo malo onih, koji se spašavaju?« (r. 23) Kao odgovor, Isus ga je izazvao da se potrudi ući »na uska vrata« u Božje kraljevstvo (r. 24). U biti, pitao ga je: »Hoćeš li među spašenima biti i ti?« Isus je uporabio ovu analogiju da potakne Židove da ne budu bahati. Mnogi od njih vjerovali su da će biti uključeni u Božje kraljevstvo zato što su Abrahamovi potomci ili zato što su izvršavali zakon. Ali Isus ih je izazvao da mu odgovore prije nego što vlasnik kuće zatvori vrata (r. 25).

Ni naše obiteljsko podrijetlo ni naša djela ne mogu nas učiniti ispravnima pred Bogom. Samo nas vjera u Isusa može spasiti od grijeha i smrti (Efežanima 2:8,9; Titu 3:5-7). Vrata su uska, ali su širom otvorena svima koji uzvjeruju u Isusa. On nas danas poziva da iskoristimo priliku i uđemo kroz uska vrata u njegovo kraljevstvo.

– Poh Fong Chia

Isuse, vjerujem da si umro za mene i uskrsnuo. Molim te uđi u moj život i budi moj Spasitelj.