Liječiti cijeli svijet

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 5:11-19
11 Priznajući dakle strah Gospodnji, nastojimo ljude uvjeravati. Bogu smo poznati, a nadam se da smo i u vašim savjestima poznati. 12 Ne preporučujemo se opet vama, nego vam dajemo prigodu da budete na nas ponosni te da imate što odgovoriti onima koji se hvastaju onim što je na licu, a ne u srcu. 13 Jer bilo da smo »sišli s pameti«, zbog Boga je, bilo da smo pri sebi, zbog vas je. 14 Jer Kristova nas ljubav goni kad ovo mislimo: ako je jedan za sve umro, to su svi umrli. 15 A jest umro za sve, da oni koji žive ne žive više sebi, nego onome koji je za njih umro i uskrsnuo. 16 Zato mi odsad nikoga ne poznajemo po tijelu; ako smo Krista i poznavali po tijelu, odsad ga više ne poznajemo tako. 17 Ako je dakle tko u Kristu, on je novo stvorenje. Staro je prošlo i, gle, novo je nastalo. 18 Ali je sve od Boga koji nas pomiri sa sobom po Kristu i dade nam službu pomirenja. 19 Bog je naime u Kristu pomirio svijet sa sobom, ne uračunavši ljudske prijestupe i povjerivši nam riječ pomirenja.

Ali je sve od Boga koji nas pomiri sa sobom po Kristu i dade nam službu pomirenja.

2 Korinćanima 5:18

SKRIVENA u brdima u zapadnoj Sloveniji, tajna Partizanska bolnica Franja pružala je smještaj velikom broju osoblja koje se tijekom Drugoga svjetskog rata brinulo o tisućama ranjenih vojnika – cijelo vrijeme zaklonjena od neprijateljskih snaga. Uspješno je odolijevala brojnim pokušajima da bude otkrivena, što je samo po sebi izvanredan podvig, no značajnije je to što je bolnica (koju je osnovao i vodio slovenski pokret otpora) skrbila o vojnicima Savezničke vojske, ali i o onima iz Sila osovine. Bolnica ih je sve primala.

Sveto nas pismo poziva da pomažemo cijelom svijetu da se duhovno izliječi. To znači da svima iskazujemo suosjećajnost bez obzira na njihove stavove. Svatko zaslužuje Kristovu ljubav i dobrotu. Pavao nas uvjerava da Isusova sveobuhvatna ljubav »potpuno nama ovlada pri ovoj pomisli: Jedan je umro umjesto sviju« (r. 14, K. S.). Svi mi patimo od bolesti grijeha. Svima nam je očajnički potrebno ozdravljenje kroz Isusovo oproštenje. On je voljan izliječiti nas.

Bog nam je povjerio »riječ pomirenja« (r. 19). Poziva nas da se brinemo o ranjenim i slomljenim ljudima (poput nas), da sudjelujemo u procesu izlječenja kroz sjedinjenje s njim. I to pomirenje, to ozdravljenje je za sve koji će ga primiti.

– Winn Collier

Bože, treba nam ozdravljenje. Pomogni nam da mi budemo dio tvog ozdravljenja drugih.