Preživjeti i napredovati

Pročitajte: Poslanica Efežanima 4:4-16

 

Od njega kao glave sve je tijelo sastavljeno… te čini da tijelo raste i izgrađuje se u ljubavi.

Efežanima 4:16

PRAPOVIJESNA obitelj Croods iz animiranog filma živi u špilji, no nakon uništenja špilje kreću u potragu za novim domom. Vjeruju da je »jedini način da prežive ako čopor (njihova mala obitelj) ostane zajedno«. Boje se svijeta i drugih, i dok napokon nađu sigurno mjesto za život, prestraše se kada otkriju čudnu obitelj na području koje su odabrali. Ali ubrzo nauče prihvatiti različitosti svojih novih susjeda, crpiti njihovu snagu i zajedno preživjeti. Otkrivaju da zapravo uživaju u njima i da trebaju druge da bi živjeli u punini.

Živjeti u zajednici može biti rizično – drugi nas mogu povrijedili. No, s razlogom je Bog sabrao svoj narod u tijelo, Crkvu. U zajedništvu rastemo do »uzrasta Kristove punine« (r. 13). Učimo se oslanjati na njega kako bismo bili ponizni, krotki i strpljivi (r. 2). Pomažemo jedni drugima izgrađujući jedni druge »u ljubavi« (r. 16). Kada se okupljamo, koristimo svoje darove i učimo od drugih koji koriste svoje, što nas zauzvrat oprema za hod s Bogom i služenje u njegovo ime.

I dok vas on vodi, potražite svoje mjesto među Božjim narodom, ako to već niste učinili. Ne samo da ćete preživjeti; uzajamnom ljubavlju veličat ćete Boga i postati sličniji Isusu. Da bismo napredovali, oslonimo se na Isusa!

– Anne Cetas

Bože, lijepo je biti dio tvoje obitelji. Pomogni nam pronaći svoje mjesto kako bismo služili tebi i drugima.