Nastavite se penjati!

Pročitajte: Prva poslanica Solunjanima 4:1-12
1 Uostalom, braćo, molimo vas i opominjemo u Gospodinu Isusu: kao što ste naučili od nas kako trebate ugađati Bogu, tako i živite, da sve više napredujete.
2 Jer znate kakve vam dadosmo zapovijedi u ime Gospodina Isusa. 3 Doista, volja je Božja da budete sveti, da se čuvate bludnosti, 4 da svaki od vas zna čuvati svoju posudu u svetosti i časti, 5 a ne da ugađate požudnoj strasti, kao pogani koji ne poznaju Boga. 6 Ne nanosite štetu i ne zakidajte u poslu svojega brata, jer je Gospodin osvetnik za sve to, kao što vam prije kazasmo i posvjedočismo. 7 Zaista, Bog nas ne pozva na nečistoću, nego na svetost. 8 Koji dakle to odbacuje, ne odbacuje čovjeka, nego Boga koji vam je dao svojega Duha Svetoga. 9 A za bratsku ljubav ne trebamo vam pisati jer ste sami od Boga poučeni da se ljubite među sobom. 10 Zaista, to i činite prema svoj braći u cijeloj Makedoniji. A molimo vas, braćo, da još više u tom napredujete 11 te da nastojite provoditi miran život i gledati svoj posao. Radite svojim rukama, kao što vam zapovjedismo, 12 da biste se pristojno vladali prema onima što su vani i da nikoga ne opterećujete.

 

… potičite jedni druge svaki dan…

Hebrejima 3:13

RICHARDU je trebao poticaj, i dobio ga je. Penjao se po stijeni, a njegov prijatelj Kevin držao je sigurnosno uže. Iscrpljen i spreman odustati, Richard je zamolio Kevina da ga spusti, no Kevin ga je počeo bodriti da nastavi, govoreći da je otišao predaleko da odustane. Viseći na užetu Richard je odlučio nastaviti. Nevjerojatno, uspio se ponovno pričvrstiti za stijenu i dovršiti uspon zahvaljujući bodrenju svog prijatelja.

U ranoj crkvi Isusovi su sljedbenici bodrili jedni druge da nastave slijediti svog Gospodina i pokažu suosjećajnost. U kulturi prožetoj nemoralom, strastveno su poticali jedni druge da žive čistim životom (Rimljanima 12:1; 1 Solunjanima 4:1). Vjernici su svakodnevno tješili jedni druge, jer ih je Bog na to poticao (Djela ap. 13:15). Apostol Pavao je pozivao vjernike da se mole za njega (Rimljanima 15:30), da ne propuštaju »svoj sastanak«, svoju crkvu (Hebrejima 10:25) i da se vole sve više i više (1 Solunjanima 4:9).

Svojom smrću i uskrsnućem Isus nas je povezao jedne s drugima. Stoga imamo odgovornost i prednost da uz Božju pomoć potaknemo druge vjernike da završe uspon povjerenja i poslušnosti njemu.

– Marvin Williams

Isuse, kada smo u iskušenju da odustanemo i napustimo sve, pošalji nam braću i sestre koji će nam dati samopouzdanje i hrabrost da te nastavimo slijediti.