Požurite se i čekajte

Pročitajte: Prva knjiga o Samuelu 22:1-5
1 Tako David ode otamo i skloni se u pećinu Adulam. Kad to saznaše njegova braća i sva njegova obitelj, dođoše tamo k njemu. 2 I okupiše se oko njega svi što su bili potlačeni, zaduženi i nezadovoljni, i on im posta poglavica. Jedno četiri stotine ljudi mu se pridruži. 3 Otamo ode David u Mispu u Moapskoj i zamoli moapskog kralja: »Ne bi li smjeli moj otac i majka ostati kod vas, dok doznam što će Bog učiniti sa mnom?« 4 Tako ih ostavi kod moapskog kralja. Oni ostaše kod njega, dok je David bio u gorskoj tvrđavi! 5 A kad prorok Gad reče Davidu: »Nemoj ostati u gorskoj tvrđavi! Ustani i idi u zemlju Judinu!«, diže se David i ode u Heretsku šumu.

 

Budi hrabra srca i ufaj se u Gospoda!

Psalam 27:14

»ŠTO ćemo raditi sa svim svojim slobodnim vremenom?« Tim se pitanjem u svojem eseju bavio ekonomist John Maynard Keynes. Prema njegovu mišljenju u sljedećih sto godina tehnološki i ekonomski napredak dovest će ljude do točke kada će raditi samo tri sata dnevno, petnaest sati tjedno. Od tada je prošlo više od devedeset godina i tehnologija nas je, umjesto da stvara više slobodnog vremena, učinila zaposlenijima nego ikad. Dani su nam krcati i iako svakodnevne aktivnosti poput putovanja i pripreme obroka oduzimaju manje vremena, još uvijek smo u žurbi.

Jedan upečatljiv događaj iz Davidova života pokazuje nam kako ostati postojan usprkos užurbanosti života. Kad je bježao od kralja Šaula (koji ga je namjeravao ubiti), David je upitao kralja Moaba: »Ne bi li smjeli moj otac i majka ostati kod vas, dok doznam što će Bog učiniti sa mnom?« (1 Samuelova 22:3) Imao je pune ruke posla. Trudio se pobjeći od Šaulove potjere i istodobno se pobrinuti za svoju obitelj. No usprkos žurbi, našao je vremena čekati na Boga.

I onda kada nas ponese užurbani tempo života, možemo vjerovati onome koji nas može zadržati u svom miru (Izaija 26:3). David to sažima ovim riječima: »Uzdaj se u Gospoda! Priberi snagu! Budi hrabra srca i ufaj se u Gospoda!« (Psalam 27:14)

– James Banks

Ti si naša smirenost u svakoj žurbi, Oče, hvala ti!