Hrana govori »volim te«

Pročitajte: Evanđelje po Luki 22:14-20
14 U određeni čas sjede Isus za stol i apostoli s njim. 15 On im reče: »Vrlo sam želio ovu vazmenu gozbu održati s vama, prije nego podnesem muku. 16 Jer vam kažem: Ne ću je više jesti, dok se ne dovrši u Božjem kraljevstvu.« 17 Tada uze čašu, zahvali i reče: »Uzmite je i razdijelite među sobom! 18 Jer vam kažem: Odsad ne ću više piti od trsova roda, dok ne dođe Božje kraljevstvo.« 19 Onda uze kruh, zahvali, razlomi ga i dade im ga govoreći: »Ovo je moje tijelo koje se predaje za vas. Ovo činite u spomen na mene!« 20 Isto tako uze poslije večere čašu i reče: »Ova čaša Novi je savez u mojoj krvi koja se prolijeva za vas.
21 Ali evo, ruka mog izdajnika je sa mnom na stolu. 22 Sin Čovječji ide, doduše, kao što je određeno; ali teško čovjeku koji ga izdaje!« 23 Tada oni stadoše jedan drugoga pitati tko je od njih koji bi to mogao učiniti.
24 Nastade također prepirka među njima o tome tko je od njih najveći. 25 On im reče: »Kraljevi neznabožačkih naroda njihovi su gospodari, i njihovi vladaoci nazivaju se dobrotvori. 26 Vi ne postupajte tako: Nego tko je najveći među vama, neka bude kao najmanji, starješina kao sluga. 27 Jer tko je veći: Koji sjedi za stolom ili koji služi? Nije li onaj koji sjedi za stolom? A ja sam među vama kao sluga. 28 Vi ste u mojim kušnjama ustrajali sa mnom.

Onda uze kruh, zahvali, razlomi ga i dade im ga…

Luka 22:19

BILA sam na obiteljskom rođendanskom okupljanju na kojemu se domaćica potrudila oko ‘omiljenih stvari’: ukrasa, darova i – najbolje od svega – hrane. Budući da je mlada slavljenica voljela odrezak i salatu i tortu od bijele čokolade i malina, domaćica je ispekla odrezak na žaru, napravila salatu od špinata i naručila omiljenu tortu. Omiljena hrana kaže: »Volim te.«

U Bibliji se na mnogo mjesta spominju banketi, gozbe, proslave, povezujući blagovanje sa slavljem Božje vjernosti. Kod drevnih Izraelaca gošćenje je bilo dijelom štovanja Boga prinošenjem žrtve (Brojevi 28:11-31), primjerice za Pashu, blagdan tjedana i blagdan mladog mjeseca koji se održavao svakog mjeseca. I u Psalmu 23:5 Bog postavlja stol s obiljem hrane, a čaša se prelijeva prepuna milosrđa i ljubavi. Možda je najraskošnija gozba na kojoj su povezani hrana i vino bila ona na kojoj je Isus razlomio kruh i uzeo čašu vina. To je slika dara njegove smrti na križu za naše spasenje. Zatim je rekao: »Ovo činite u spomen na mene!« (Luka 22:19)

Dok danas jedete, odvojite trenutak i razmislite o Bogu koji je stvorio i usta i želudac i nudi vam hranu kao izraz svoje ljubavi, slaveći svoju vjernosti. Naš Bog je onaj koji se gosti s nama, spaja svoje savršeno proviđanje s potrebom svakoga od nas i govori: »Volim te.«

– Elisa Morgan

Hvala ti, Bože, za kruh svagdašnji i za spasenje.