Tim iz snova

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 12:3-8
3 Po milosti koja mi je dana kažem svakome koji je među vama neka ne misli o sebi više nego što valja misliti, nego neka misli o sebi čedno, svatko po onoj mjeri vjere koju mu je Bog udijelio. 4 Jer kao što u jednom tijelu imamo mnoge udove, a svi udovi nemaju istu ulogu, 5 tako smo mi mnogi jedno tijelo u Kristu, a pojedini udovi jedan drugome. 6 A imamo različite darove po milosti koja nam je dana: ako je proroštvo, neka bude po mjeri vjere; 7 ako li je služenje, neka služi; ako je učitelj, neka uči; 8 ako tješi, neka ohrabruje; onaj koji daje, neka daje pošteno; onaj koji predvodi, neka to čini revno; onaj koji čini milosrđe, neka to čini radosno!

… tako smo mi mnogi jedno tijelo u Kristu, a pojedini udovi jedan drugome.

Rimljanima 12:5

PRIJATELJI Melanie i Trevor propješačili su kilometre planinskih staza. No ni jedno od njih ne bi moglo to učiniti bez drugoga. Melanie, rođena sa spinom bifidom, je u invalidskim kolicima. Trevor je zbog glaukoma izgubio vid. Oboje su shvatili da se savršeno nadopunjuju i mogu uživati u planinarenju: Trevor hoda i nosi Melanie na leđima; zauzvrat ona mu daje usmene upute. Sebe opisuju kao ‘tim iz snova’.

Pavao opisuje vjernike Kristovo tijelo kao vrstu tima iz snova. Potaknuo je vjernije u Rimu da uvide kako bi njihovi pojedinačni darovi koristili široj zajednici. Baš kao što su naša fizička tijela sastavljena od mnogo dijelova, svaki s različitim funkcijama, zajedno samo »jedno (duhovno) tijelo« i darove smo dobili da bismo služili dobrobiti Crkve (r. 5). Bilo da dajemo, ohrabrujemo, podučavamo ili imamo neki drugi duhovni dar, Pavao nas upućuje da na sebe i svoje darove gledamo kao nešto što pripada svima drugima (r. 5-8).

Melanie i Trevor nisu usredotočeni na ono što im nedostaje, ponosni su na ono što imaju u usporedbi s drugima. Oboje radosno daju svoje darove u službu drugome, prepoznajući koliko su ‘poboljšani’ svojom suradnjom. Zato nastojmo velikodušnije udruživati darove koje nam je Bog dao s darovima drugih vjernika zbog Krista.

– Kirsten Holmberg

Bože, pokaži nam naše darove i kako ih koristiti.