Kad cijeli svijet pjeva

Pročitajte: Otkrivenje 5:8-14
8 Kad uze knjigu, četiri bića i dvadeset i četiri starješine padoše pred Jaganjcem. Svaki je imao citaru i zlatne čaše pune tamjana, što su molitve svetih. 9 I pjevahu novu pjesmu:
»Dostojan si uzeti knjigu
i otvoriti njezine pečate,
jer si bio zaklan i otkupio si Bogu svojom krvlju
ljude od svakoga plemena i jezika, i puka, i naroda;
10 i učinio si ih našemu Bogu kraljevstvom i svećenicima,
i kraljevat će na zemlji.«
11 Vidjeh i začuh glas mnogih anđela oko prijestolja, i bića, i starješina. Bijaše njihov broj mirijade mirijarda i tisuće tisuća. 12 Oni su govorili jakim glasom:
»Dostojan je Jaganjac koji je zaklan
primiti silu i bogatstvo i mudrost,
jakost i čast, slavu i blagoslov.«
13 Svako stvorenje što je na nebu i na zemlji, i pod zemljom, i na moru, i sve što je u njima, začuh gdje govore:
»Onome koji sjedi na prijestolju, i Jaganjcu
blagoslov i čast, i slava, i vlast
u vijeke vjekova.«
14 I četiri bića govorahu: »Amen.« I dvadeset i četiri starješine padoše i pokloniše se.

I pjevahu novu pjesmu: »Dostojan si uzeti knjigu… i otkupio si Bogu svojom krvlju ljude od svakoga plemena i jezika, i puka, i naroda…

Otkrivenje 5:9

REKLAMNI spot iz 1970-ih nadahnuo je mnoge naraštaje. Bio je dio promidžbene Coca-Coline kampanje The Real Thing koji je snimila britanska pop-grupa The New Seekers. Nakon toga snimili su cijelu pjesmu koja se popela na vrhove glazbenih ljestvica diljem svijeta. Ali izvornu televizijsku verziju pjevala je skupina mladih na brežuljku izvan Rima. U veseloj pjesmi u kojoj se spominju voćnjaci jabuka i pčele, mnogi su gledatelji prepoznali želju njezina skladatelja da nauči svijet pjevati srcem i živjeti u skladu i ljubavi.

Apostol Ivan opisuje nešto nalik tome, samo neizmjerno veće. Vidio je sliku pjesme koju pjeva svako »stvorenje što je na nebu i na zemlji, i pod zemljom, i na moru, i sve što je u njima« (r. 13). U toj viziji pjesme nema ničega ‘otkačenog’. Ništa ne može biti stvarnije od cijene koju je platio onaj kome pjevaju ovu pjesmu. Nema ničega strašnijeg od slike rata, smrti i posljedica koje će njegova žrtva na križu, učinjena iz ljubavi morati nadvladati.

Ipak, to je bilo nužno kako bi Jaganjac Božji preuzeo naš grijeh i pobijedio smrt, pobijedio naš strah od smrti i naučio cijelo nebo i zemlju pjevati – u savršenoj harmoniji.

– Mart DeHaan

Oče, hvala ti što si nam dao pjesmu koju s veseljem može pjevati svatko i svako živo biće.