Prati nas božja dobrota

Pročitajte: Psalam 23
1 Gospod je moj pastir,
ništa mi ne nedostaje.
2 Na zelenim poljanama pusti me da sjedim
i počinem kraj mirnih voda.
3 On mi krijepi dušu.
Zbog svoga imena vodi me pravim stazama.
4 Ako bih morao i putovati tamnom gudurom,
ne bojim se zla jer ti si sa mnom.
Tvoj štap i tvoja palica me tješe.
5 Spremaš preda mnom stol
naočigled mojim neprijateljima.
Glavu mi mažeš uljem;
moja se čaša prelijeva.

6 Samo će me sreća i milost pratiti
kroz sve dane života moga
i stanovat ću u kući Gospodnjoj
dok živim.

Dobrota i milost pratit će mene sve dane života moga.

Psalam 23:6, K. S.

NA svom prvom poslu kao srednjoškolka radila sam u trgovini ženskom odjećom gdje je zaštitarka odjevena kao kupac pratila žene za koje je mislila da bi mogle nešto ukrasti. Neke osobe vlasnici trgovina smatraju sumnjivima. Ostale ostavljaju na miru. I mene su smatrali sumnjivom i pratili u trgovinama; zanimljivo iskustvo jer još uvijek prepoznajem taktiku.

Potpuna suprotnost tome je Davidova izjava da ga prati Božji blagoslov – Božja dobrota i milost. Ta dva dara uvijek idu zajedno, i ne prate ga sumnjičavo, već iskrenom ljubavlju. Blizanci »dva anđela čuvara«, kako ih je opisao evangelizator Charles Spurgeon, pomno prate vjernike i za sumornih i sunčanih dana: »Za tmurnih zimskih dana i sunčanih ljetnih dana. Dobrota zadovoljava naše potrebe, a milost briše naše grijehe.«

Kao pastir, David je shvaćao ovo namjerno uparivanje dobrote i milosti kao nešto što dolazi od Boga. Vjernike mogu pratiti i druge stvari – strah, briga, kušnje, sumnja. Ali David sa sigurnošću izjavljuje da će ga Božja dobrota i milost pratiti uvijek.

»Dobrota i milost pratit će mene sve dane života moga. U Jahvinu ću domu prebivati kroz dane mnoge« (r. 6, K. S.), klicao je David. Kako nas čudesan dar prati kući!

– Patricia Raybon

Oče naš, hvala ti što nas pratiš s dobrim namjerama i dva lijepa blagoslova – tvojom dobrotom i milošću.