Nema plana B

Pročitajte: Psalam 121
1 Podižem oči svoje prema gorama,
odakle će mi doći pomoć.
2 Pomoć mi dolazi od Gospoda
koji stvori nebo i zemlju.
3 Ne će on dati da posrne tvoja noga!
Ne će zadrijemati čuvar tvoj.
4 Ne, ne će zadrijemati,
ne će zaspati čuvar Izraela.

5 Gospod je čuvar tvoj,
Gospod je sjena tvoja s desne tvoje.
6 Danju ti sunce ne će nauditi,
niti mjesec u noći.

7 Gospod će te čuvati od svakoga zla,
on će čuvati život tvoj.
8 Gospod će čuvati tvoj izlazak
i povratak od sada i dovijeka.

… odakle će mi doći pomoć. Pomoć mi dolazi od Gospoda…

Psalam 121:1,2

GEORGE Müller je 1854. godine utemeljio sirotište Ashley Down u Bristolu u kojemu je tijekom godina zbrinuto više od 10.000 siročadi. Kako je to uspio? Molitvom ispunjenom vjerom! Svakodnevno je svaku potrebu predavao u Božje ruke. Godinama prije nego što je otvorio sirotište, rekao je: »Dom će biti osnovan samo ako Bog pribavi sredstva i odgovarajuće osoblje da ga vodi… Ne gledam u Bristol, pa čak ni u Englesku, nego u Boga živoga, čiji su zlato i srebro.« (Iz knjige Mladi buntovnik iz Bristola, Duhovna stvarnost.)

Njegovo načelo molitve ponavlja riječi psalmista, koji je pitao: »…odakle će mi doći pomoć?« Možda se i vi pitate gdje biste trebali tražiti odgovore, utjehu, pomoć. Primijetite da psalmist daje samo jedno rješenje: »Pomoć mi dolazi od Gospoda koji stvori nebo i zemlju« (r. 2).

I psalmist i George Müller živjeli su prema istom načelu, da pomoć i proviđanje dolaze jedino od Boga – onako kako on odredi. Ponekad smo u iskušenju imati rezervne planove u slučaju da Bog ne pomogne. Umjesto toga, možemo se pouzdati u ovo obećanje: »Ne će on dati da posrne tvoja noga! Ne će zadrijemati čuvar tvoj« (r. 3). Sve što trebamo dolazi od Stvoritelja neba i zemlje. Vidjet ćemo da imamo sve što trebamo pouzdajemo li se samo u njega.

– Chris Wale

Odvažimo se i stavimo sve u Božje ruke. Bez plana B.