Govoriti neustrašivo

Pročitajte: Poslanica Efežanima 6:18-20
18 Svakom molitvom i prošnjom molite se u Duhu u svako vrijeme i uz to bdijte sa svom ustrajnošću i molitvom za sve svete. Molite 19 i za mene da mi Bog dade riječ, kad otvorim svoja usta da navješćujem smiono otajstvo evanđelja. 20 Ja sam poslanik evanđelja u okovima i trebam ga naviještati smiono.

Molite i za mene da mi Bog dade riječ, kad otvorim svoja usta da navješćujem smiono otajstvo evanđelja.

Efežanima 6:18,19

ŠKOTSKI svećenik Robert Murray M’Cheyne (1813. – 1843.) volio je propovijedati Božju Riječ s propovjedaonice. Ipak, shvatio je da je jedno propovijedati evanđelje sukršćanima koji su držali svaku njegovu riječ, a sasvim drugo govoriti nekršćanima koji su djelovali nezainteresirano ili čak neprijateljski. Shvatio je da previše drži do mišljenja drugih. Što je učinio? Molio se, znajući da sloboda od brige hoće li biti poštovan ili prezren mora doći od Gospodina.

Čini se da je strah kako bi drugi mogli reagirati na naše kršćansko svjedočanstvo jedna od »đavolskih zasjeda« da nas učini neučinkovitima (r. 11). Zato je Pavao zamolio svoje čitatelje: »Molite i za mene… da navješćujem smiono otajstvo evanđelja« (r. 19). Pavao je pisao iz zatvora i naviještanjem Evanđelja nije samo gubio prijatelje nego stjecao moćne neprijatelje koji su tražili njegovu smrt. Ipak, unatoč pritisku, rekao je: »Ja sam poslanik evanđelja u okovima i trebam ga naviještati smiono« (r. 20). Pavao je znao da je molitva ključ za hrabro i radosno svjedočenje o Isusu.

Sprječava li vas strah da govorite o svojoj vjeri? Bojite li se kako bi drugi na to mogli reagirati? Pristupimo Bogu molitvom, a on će nam pomoći da cijenimo njegovu Riječ više od mišljenja drugih i neustrašivo ju naviještamo.

– Chris Wale

Isuse, želimo smjelo, bez straha drugima govoriti i tebi.