Izabrati Suosjećajnot

Pročitajte: Poslanica Efežanima 4:25-32
25 Zato odbacite laž i govorite istinu svaki sa svojim bližnjim, jer smo udovi jedan drugome! 26 Ljutite se, ali ne griješite. Sunce neka ne zađe nad vašom srdžbom! 27 Niti dajte mjesta đavlu! 28 Tko je krao, više neka ne krade, nego neka se radije trudi radeći svojim rukama da ima što davati potrebnome! 29 Nikakva pogubna riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, na izgradnju, prema potrebi, da pospješuje milost onima koji slušaju! 30 Nemojte žalostiti Duha Svetoga Božjega kojim ste opečaćeni za Dan otkupljenja. 31 Svaka gorčina, i gnjev i ljutina, i vika i vrijeđanje neka nestanu među vama sa svakom vrstom pakosti! 32 Budite jedni prema drugima plemeniti, milosrdni, praštajući jedni drugima kao što je i Bog u Kristu oprostio vama!

Svaka gorčina, i gnjev i ljutina, i vika i vrijeđanje neka nestanu među vama…

Efežanima 4:31

KAD su se srušili tornjevi Svjetskoga trgovinskog centra 11. rujna 2001. godine, Greg Rodriguez bio je jedan od onih koji su poginuli. Dok su njegova majka Phyllis i njegov otac tugovali, razmišljali su kako odgovoriti na tako užasan čin. Godine 2002. Phyllis je upoznala Aichu el-Wafe, majku jednoga od optuženih za pomaganje teroristima. Rekla je: »Žena mi je prišla raširenih ruku. Zagrlile smo se i plakale. Aicha i ja odmah smo se zbližile… Obje smo bile slomljene zbog gubitka svojih sinova.«

Phyllis je znala da bijes zbog sinovljeve smrti, koliko god bio primjeren, ne može izliječiti njezinu bol. Slušajući Aichinu obiteljsku priču, osjetila je suosjećajnost, odupirući se iskušenju da ih promatra kao neprijatelje. Željela je pravdu, ali je vjerovala da se moramo osloboditi želje za osvetom koja nas obuzme kada nam je učinjena nepravda.

I Apostol Pavao nas upozorava da se ukloni »svaka vrsta gorčine, gnjeva, srdžbe… sa svakom vrstom zloće!« (r. 31, K. S.). Dok se odričemo tih razornih osjećaja, Božji nas Duh ispunjava i nudi novi način gledanja. »Budite jedni prema drugima plemeniti« (r. 32), kaže Pavao. Moguće je truditi se ispraviti nepravdu, a istodobno odbijati osvetu.

– Winn Collier

Bože, toliko je toga nepravednog u svijetu. Duše Sveti, pomogni nam pokazati suosjećajnost umjesto gorčine.