Kad jedan pati

Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 12:14-26

14 Jer ni tijelo nije jedan ud, nego mnogi. 15 Ako reče noga: »Zato što nisam ruka, nisam od tijela«, zar zato nije od tijela? 16 I ako reče uho: »Zato što nisam oko, nisam od tijela«, zar zato nije od tijela? 17 Kad bi sve tijelo bilo oko, gdje bi bio sluh? Kad bi sve bilo sluh, gdje bi bio miris? 18 Ali eto Bog postavi udove, svaki od njih u tijelu, kako je htio. 19 A kad bi svi bili jedan ud, gdje bi bilo tijelo? 20 A sad su mnogi udovi, ali jedno tijelo. 21 A oko ne može reći ruci: »Ne trebam te«; ili opet glava nogama: »Ne trebate mi.« 22 Nasuprot, mnogo su potrebniji udovi tijela koji izgledaju slabiji. 23 I s većim poštovanjem pazimo na one udove tijela koje smatramo manje uglednima. I svoje nepristojne udove pokrivamo s osobitom pristojnošću. 24 A naši pristojni udovi toga ne trebaju. Ali Bog je složio tijelo i slabijemu udu dao više časti, 25 da ne bude razdora u tijelu, da se udovi jednako brinu jedan za drugoga. 26 Ako pati jedan ud, s njim pate svi udovi; ili ako se slavi jedan ud, s njim se raduju svi udovi.

Ako pati jedan ud, s njim pate svi udovi; ili ako se slavi jedan ud, s njim se raduju svi udovi.

1 Korinćanima 12:26

KAD je kolega nazvao zbog neizdržive boli, svi u uredu su se zabrinuli. Nakon odlaska u bolnicu i nekoliko dana odmora, vratio se na posao i pokazao nam izvor te boli – bubrežni kamenac koji mu je doktor dao za uspomenu. Gledajući taj kamen, prisjetio sam se boli zbog žučnog kamenca koju sam doživio prije mnogo godina. Bilo je nesnosno.

Nije li zanimljivo da nešto tako malo može cijelom tijelu prouzročiti toliku agoniju? Na neki način, to je ono na što misli apostol Pavao u Prvoj poslanici Korinćanima: »Ako pati jedan ud, s njim pate svi udovi« (r. 26, K. S.). U 12. poglavlju Pavao rabi metaforu opisujući kršćane diljem svijeta kao tijelo. Kad je rekao »Bog je složio tijelo« (r. 24), mislio je na cijelo Kristovo tijelo – na sve kršćane. Iako svi imamo različite darove i uloge, svi smo dio istog tijela. Ako jedna osoba pati, patimo svi. Kad se sukršćanin suoči s boli ili kušnjama, patimo kao da proživljavamo vlastitu bol.

Bol je moga kolegu natjerala do potraži pomoć za svoje tijelo. U Kristovu tijelu bol druge osobe rasplamsava našu suosjećajnost i pokreće nas na djelovanje. Možemo se moliti, reći riječ ohrabrenja ili učiniti sve što je potrebno u tom procesu ozdravljenja. Tako tijelo radi zajedno.

– Linda Washington

Nebeski Oče, molimo te daj mir onima koji pate ili trpe boli. Suosjećamo s njima.