Kamo pripadam

Pročitajte: Psalam 133
Gle, kako je lijepo i kako je ugodno
kad braća žive zajedno!
2 Kao ulje dragocjeno na glavi,
što silazi na bradu, bradu Aronovu,
što silazi do ovratnika njegovih haljina.
3 Kao rosa s Hermona
što pada na gore sionske.
Ondje Gospod daje blagoslov,
život dovijeka.

Gle, kako je lijepo i kako je ugodno kad braća žive zajedno!

Psalam 133:1

NA kraju objeda u povodu obilježavanja Pashe, tradicionalnoga židovskog blagdana koji slavi Božje djelo izbavljenja, članovi crkve svoju su radost izrazili plesom. Promatrajući ih s osmijehom, Barry je rekao kako voli takve događaje i dodao: »Ovo je sada moja obitelj, moja zajednica. Našao sam mjesto gdje sam voljen i gdje mogu voljeti… gdje pripadam.«

U svom je djetinjstvu Barry pretrpio okrutno emocionalno i fizičko zlostavljanje koje mu je oduzimalo svu radost. Ali njegova ga je mjesna crkva prihvatila i upoznala s Isusom. Smatrajući njihovo jedinstvo i radost zaraznima, počeo je slijediti Krista i osjećao se voljenim i prihvaćenim.

U Psalmu 133. kralj David služi se snažnim slikama kako bi dočarao »kako je lijepo i kako je ugodno« jedinstvo Božjeg naroda. Rekao je da je to kao kad nekome tko je pomazan dragocjeno ulje »silazi do ovratnika njegovih haljina« (r. 2). Pomazanje je bilo uobičajeno u antičkom svijetu, ponekad kao pozdrav pri ulasku u dom. David je usporedio to jedinstvo s rosom »što pada na gore sionske« (r. 3).

Ulje oslobađa miris koji ispunjava sobu, rosa donosi vlagu na suha mjesta, a jedinstvo dobrodošlicu onima koji su sami. Ujedinjeni u Kristu, možemo drugima donijeti dobro.

– Amy Boucher Pye

Isuse, pomogni nam iskazivati tvoju ljubav ne samo onima koje je lako prihvatiti nego i onima koji su izazov.