Aleluja!

Pročitajte: Otkrivenje 11:15-18
15 I sedmi anđeo zatrubi, i prasnuše jaki glasovi na nebu govoreći:
»Nastade vladavina našega Gospodina
i njegova Krista nad svijetom,
i kraljevat će u vijeke vjekova.«
16 Dvadeset i četiri starješine koji su sjedili pred Bogom na svojim prijestoljima padoše na svoja lica i pokloniše se Bogu 17 govoreći:
»Zahvaljujemo ti, Gospodine Bože, Svemogući,
koji jesi i koji bijaše,
što si proveo svoju veliku moć i zakraljevao.
18 Pogani se razgnjeviše,
ali dođe tvoj gnjev
i vrijeme da se sudi mrtvima
i da se dade plaća tvojim slugama,
prorocima i svetima i onima koji se boje tvoga imena,
malima i velikima,
i da se pogube oni koji kvare zemlju.«

Nastade vladavina našega Gospodina i njegova Krista nad svijetom, i kraljevat će u vijeke vjekova.

Otkrivenje 11:15

NEVJEROJATNO, no Handelu su trebala samo dvadeset i četiri dana da napiše oratorij Mesija – danas najpoznatije glazbeno djelo koje se izvodi diljem svijeta tisuće puta svake godine. Veličanstveno djelo doseže svoj vrhunac gotovo dva sata nakon što započne, najpoznatijim dijelom oratorija zborom Aleluja.

Dok trube i timpani najavljuju početak zbora, glasovi se isprepliću i pjevaju riječi iz Otkrivenja: »… on će vladati u vijeke vjekova« (r. 15, K. S.). To je pobjedonosna izjava nade u vječnost na nebu s Isusom.

Mnoge riječi u Mesiji potječu iz knjige Otkrivenja, izvještaja apostola Ivana o viziji koju je imao pred kraj života i koja opisuje događaje koji će kulminirati Kristovim povratkom. Ivan se u Otkrivenju uvijek iznova vraćao temi povratka uskrslog Isusa na zemlju – kada će biti veliko slavlje uz zvuke zborova (19:1-8). Svijet će se radovati jer će Isus pobijediti sile tame i smrti i uspostaviti kraljevstvo mira.

Jednoga dana svi će ljudi na nebu zajedno pjevati u veličanstvenom zboru, proglašavajući Isusovo veličanstvo i blagoslivljajući njegovu vječnu vladavinu (7:9). Do tada živimo, radimo, molimo i čekajmo u nadi.

– Lisa M. Samra

Dođi brzo, Isuse, da uspostaviš svoju vladavinu nad zemljom.