Spašavanje iz duboke vode

Pročitajte: Psalam 18:2-4,17-20
2 Ljubim te, Gospode, jakosti moja!
3 O, Gospode, stijeno moja, tvrđo moja, spasitelju moj!
Bože moj, hridi moja uz koju se zaklanjam!
Štite moj, rože moga spasenja, moje utočište!

4 Veličajući zazvah Gospoda
i bio sam spašen od svojih neprijatelja.

17 Stiže s visine i uhvati me,
izvuče me iz silnih voda.
18 Oslobodio me od moga snažnog neprijatelja,
od mojih mrzitelja koji su bili jači od mene.
19 Napadoše me u dan moje nesreće,
ali mi je Gospod bio zaštitnik.
20 On me je izveo na čistinu
i oslobodio me jer me volio.

Stiže s visine i uhvati me, izvuče me iz silnih voda.

Psalam 18:17

U jednom gradu u kolovozu 2021. godine rekordna kiša trostruko je premašila ono što je bilo prognozirano. U snažnoj oluji život je izgubilo dvadeset ljudi, a stotine domova je uništeno. Da nije bilo suosjećajnosti i vještine pilota helikoptera Joela Boyersa, gubitak ljudskih života bio bi još veći.

Pilot je uzletio kao odgovor na telefonski poziv žene koja je bila zabrinuta za svoje voljene. Osim što je vidio kuće u plamenu i automobile na drveću, Boyers je primijetio: »To nije bilo ništa drugo nego mutna, hirovita voda ispod mene.« Pilot je, međutim, hrabro nastavio i spasio dvanaest ljudi s krovova njihovih domova.

Češće da nego ne, vrtložne poplave s kojima se suočavamo u životu nisu doslovne – ali su stvarne! U danima neizvjesnosti i nestabilnosti, možemo se osjećati nesigurnima – mentalno, emocionalno i duhovno, ali ne trebamo očajavati.

U Psalmu 18. čitamo kako su Davidovi neprijatelji bili brojni i moćni, ali je njegov Bog bio veći. Toliko velik i moćan (r. 2) da je upotrijebio niz metafora (r. 3) kako bi Ga opisao. Bog je bio dovoljno moćan da ga izbavi »iz silnih voda« i od »snažnog neprijatelja« (r. 17,18). Dovoljno velik da ga zazovemo u ime Isusovo, bez obzira na »bujice zla« koje nas okružuju u životu (r. 5).

– Arthur Jackson

Bože, koji nas spašavaš kada bjesne bujice života, daj nam vjeru da te tada vidimo i privinemo se tebi.