Učiti i voljeti

Pročitajte: Evanđelje po Marku 10:13-16
13 Donosili su k njemu djecu, da bi ih dotaknuo. A učenici su odbijali ljude. 14 Kad to vidje Isus, razljuti se i reče im: »Pustite djecu neka dolaze k meni i ne branite im; jer je za takve Božje kraljevstvo. 15 Zaista kažem vam: Tko ne primi Božjega kraljevstva kao dijete, ne će doći u njega.« 16 Tada ih zagrli, stavi na njih svoje ruke i blagoslovi ih.

Tada ih zagrli, stavi na njih svoje ruke i blagoslovi ih.

Marko 10:16

U osnovnoj školi u Greenocku u Škotskoj tri su učiteljice tijekom porodiljnog dopusta svaka dva tjedna dovodile svoju novorođenčad u školu na druženje sa školarcima. Vrijeme provedeno u igri s novorođenčadi uči djecu empatiji i brizi za druge. Često su najprijemljiviji učenici koji su ‘malo izazovniji’, kako je rekao jedan učitelj. »Školska djeca više komuniciraju ‘jedan na jedan’. Polako uče koliko je truda potrebno za brigu oko djeteta, ali i o međusobnim osjećajima.«

Učenje od djeteta da se brine o drugima nije nova ideja za vjernike u Isusa. Znamo onoga koji je došao kao dijete Isus. Njegovo rođenje promijenilo je naše razumijevanje brige za druge. Prvi koji su saznali za Kristovo rođenje bili su pastiri čije jednostavno zanimanje uključuje brigu o slabim i ranjivim ovcama. Poslije, kada su djeca dovedena Isusu, on je ukorio učenike koji su smatrali da su djeca nedostojna. »Pustite djecu neka dolaze do mene«, rekao je, »i ne branite im; jer je za takve Božje kraljevstvo« (r. 14).

Isus ih je tada »zagrlio i blagoslivljao, stavljajući na njih ruke« (r. 16, K. S.). Kao njegova ponekad izazovna djeca, također bismo se mogli smatrati nedostojnima. Umjesto toga, Krist koji je došao kao dijete, bezuvjetno nas prihvaća i uči brižnoj snazi ljubavi prema djeci i svim ljudima.

– Patricia Raybon

Ljubljeni Oče, želimo pokazati empatiju prema drugima. Pomogni nam da se brinemo za druge kao ti.