Nepromišljene odluke

Pročitajte: Knjiga Brojeva 20:1-12
1 Sva izraelska općina stiže u pustinju Sin prvoga mjeseca, i narod se nastani u Kadešu. Tamo umre Mirjam i bi ondje pokopana.
2 No budući da općina nije imala vode, sabra se protiv Mojsija i Arona. 3 Narod se prepirao s Mojsijem i vikao: »Ah, da smo i izginuli kad je Gospodin poubijao našu braću! 4 Zašto dovedoste Gospodnju općinu u ovu pustinju, gdje moramo izginuti sa svojom stokom? 5 Zašto nas izvedoste iz Egipta i dovedoste nas u ovaj tužni kraj, gdje ne rađa ni žito, ni smokva, ni grožđe, ni mogranj jabuka i gdje nema ni vode za piće?« 6 Mojsije i Aron umakoše ispred općine k ulazu u Šator svjedočanstva i padoše ničice na svoje lice. Tada im se pokaza slava Gospodnja 7 i Gospodin zapovjedi Mojsiju: 8 »Uzmi štap, saberi općinu, ti i tvoj brat Aron! Zapovjedite stijeni pred njihovim očima i ona će dati vodu. Izvedi im vodu iz stijene i napoji tako općinu i njihovu stoku!«* 9 Tada uze Mojsije štap ispred Gospodina, kako mu je bio zapovjedio. 10 Nato sabraše Mojsije i Aron općinu pred stijenu, i on im reče: »Poslušajte buntovnici! Možemo li vam mi iz ove stijene izvabiti vodu?« 11 I kad Mojsije diže ruku i dvaput udari svojim štapom u stijenu, isteče mnoga voda, te se napoji općina i njihova stoka. 12 A Gospodin reče Mojsiju i Aronu: »Jer se ne pouzdaste u mene i ne htjedoste me proslaviti pred očima sinova Izraelovih, ne ćete dovesti tu općinu u zemlju koju im dajem.«

Jer se ne pouzdaste u mene i ne htjedoste me proslaviti pred očima sinova Izraelovih, ne ćete dovesti tu općinu u zemlju koju im dajem.

Brojevi 20:12

JEDNOM sam kao tinejdžer vozio prebrzo pokušavajući slijediti svog prijatelja do njegove kuće. Padala je jaka kiša i teško sam ga sustizao. Odjednom, moji su brisači očistili mokro vjetrobransko staklo i u tom sam trenutku shvatio da se automobil mog prijatelja zaustavio ispred mene! Zakočio sam, skliznuo s ceste i udario u veliko drvo. Automobil mi je bio uništen, a ja sam se probudio na odjelu intenzivne njege u lokalnoj bolnici. Božjom sam milošću preživio, no moj nepromišljeni čin pokazao se vrlo skupim.

I Mojsije je donio nepromišljenu odluku. Njegov loš izbor, međutim, uključivao je nedostatak vode (ne kao u mom slučaju). Izraelci su bili bez vode u pustinji Sin, a narod se »sabra protiv Mojsija« (r. 2). Bog je rekao iznemoglom vođi da zapovijedi stijeni i »ona će dati vodu« (r. 8). Umjesto toga, on »dvaput udari… u stijenu« (r. 11). Bog je rekao: »Jer se ne pouzdaste u mene… ne ćete dovesti tu općinu u zemlju koju im dajem« (r. 12).

Kada donosimo nepromišljene odluke, snosimo posljedice. »Siromašno znanje od zla je, a tko je prebrz, posrne sigurno« (Izreke 19:2). U molitvi tražimo Božju mudrost i vodstvo u izborima i odlukama koje danas donosimo.

– Tom Felten

Isuse, pomogni nam slijediti tvoje mudre upute.