Iz srca

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 15:12-20
12 Tada pristupiše njegovi učenici i rekoše mu: »Znaš li da se farizeji sablazniše kad čuše taj govor?« 13 On odgovori: »Svaki nasad, što ga nije zasadio Otac moj nebeski, iskorijenit će se. 14 Ostavite ih! Oni su slijepi vodiči slijepcima. A kad slijepac vodi slijepca, oba padnu u jamu.« 15 Tada mu reče Petar: »Objasni nam tu prispodobu!« 16 On reče: »Jeste li i vi još nerazumni? 17 Zar ne uviđate da sve što ulazi u usta, ide u želudac i tada se izbacuje van. 18 A što dolazi iz usta, izlazi iz srca, i to čini čovjeka nečistim. 19 Jer iz srca dolaze zle misli, ubojstvo, preljub, bludnost, krađa, lažno svjedočenje, hula na Boga. 20 To čini čovjeka nečistim; a neopranim rukama jesti ne čini čovjeka nečistim.«

Jer iz srca dolaze zle misli, ubojstvo, preljub, bludnost, krađa, lažno svjedočenje, hula na Boga.

Matej 15:19

MISIJA spašavanja nazvana Operacija Noina arka možda zvuči zabavno za ljubitelje životinja, ali bila je to noćna mora za lokalno društvo za prevenciju zlostavljanja životinja. Nakon što su zaprimili pritužbe na buku i užasan smrad koji je dolazio iz jedne kuće, radnici su ušli u kuću i pronašli (i potom preselili) više od četiri stotine životinja u zapuštenom stanju.

Možda nećemo držati stotine životinja u prljavom okruženu, ali Isus je rekao da možda u svojim srcima skrivamo zle i grješne misli i djela koja treba razotkriti i maknuti.

Poučavajući svoje učenike o tome što osobu čini čistom ili nečistom, Isus je rekao da to nisu ni prljave ruke ni »što ulazi u usta«, nego zlo srce (r. 17-19). Zatim je naveo primjere zlih misli i postupaka koji dolaze »iz srca« (r. 19). Nikakve vanjske vjerske aktivnosti i rituali ne mogu srca učiniti čistima. Potreban nam je Krist da preobrazi naša srca.

Isusovu etiku koja kreće iznutra prema van možemo primjenjivati samo ako mu damo pristup jadu svojih srca i dopustimo da ukloni sve zlo. Dok Krist otkriva što dolazi iz naših srca, pomoći će nam da se naše riječi i djela usklade s njegovim željama. Tada će mu se svidjeti naši životi.

– Marvin Williams

Svemogući Bože, samo ti možeš u potpunosti ukloniti zlo koje je u našim srcima.