Zdjela kave u zrnu

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 12:1-7
1 Šest dana prije Vazma dođe Isus u Betaniju, gdje je bio Lazar kojega je Isus uskrisio od mrtvih. 2 Ondje mu prirediše večeru. Marta je posluživala, a Lazar je bio jedan od onih što su sjedili s njim za stolom. 3 Tada Marija uze litru pravog i dragocjenog nardova ulja, pomaza Isusove noge i obrisa ih svojom kosom. Miris ulja napuni svu kuću. 4 Onda jedan od njegovih učenika, Juda Iškariotski, koji ga je kanio izdati, reče: 5 »Zašto se ovo ulje nije prodalo za trista denara i utržak dao siromasima?« 6 A to ne reče što mu je bilo stalo do siromaha, nego što je bio tat: držao je kesu i potkradao je ono što je u nju stavljano. 7 Isus odvrati: »Pusti je! Neka obavi to za dan moga ukopa!

Jer smo mi Kristov ugodan miris Bogu.

2 Korinćanima 2:15

JA ne pijem kavu, ali miris kave u zrnu donosi mi trenutak i utjehe i sjete. Kada je naša kći tinejdžerka Melissa uredila svoju spavaću sobu po svom ukusu, napunila je zdjelu zrnima kave kako bi ugodnim mirisom proželi sobu.

Prošla su gotovo dva desetljeća otkako je Melissin zemaljski život završio u prometnoj nesreći u njezinoj sedamnaestoj godini, ali još uvijek imamo onu zdjelu kave u zrnu. Svakodnevno nas podsjeća na Melissin život s nama.

Sveto pismo također se koristi mirisima kao podsjetnikom. Pjesma nad pjesmama odnosi se na mirise kao simbol ljubavi između muškarca i žene (1:3; 4:11,16). U Hošei čitamo da je Božji oprost Izraelu miris »kao libanonski cedrovi« (Hošea 14:6). A kada je Marija pomazala Isusove noge, miris »ulja napuni svu kuću« (Ivan 12:3). Taj je čin upućivao na skoru Isusovu smrt (r. 7).

Ideja mirisa može nam pomoći da budemo svjesni svojeg svjedočanstva vjere onima oko sebe. Pavao je to objasnio riječima: »Mi smo Bogu ugodan Kristov miris među onima koji se spašavaju i među onima koji propadaju« (r. 15, K. S.).

Baš kao što mene miris zrna kave podsjeća na Melissu, neka naši životi budu prožeti mirisom Isusa i njegove ljubavi, koji podsjeća druge da ga trebaju.

– Dave Branon

Dragi Isuse, pomogni nam prenijeti miris života koji druge podsjeća da predstavljamo tebe.