Povjeriti budućnost Bogu

Pročitajte: Propovjednik 10:12-14
12 Pune su miline riječi iz usta mudraca. A usne luđakove prožderu njega samoga. 13 Ludost je početak njegova govora, a posljednje iz njegovih usta jest zlo bezumlje. 14 Luđak mnogo brblja, premda ipak čovjek ne zna što će se dogoditi. Tko će mu kazati što će se poslije njega dogoditi?

… čovjek ne zna što će se dogoditi.

Propovjednik 10:14

GODINE 2010. Laszlo Hanyecz prvi je put kupio bitcoin (digitalnu valutu koja je tada vrijedila mali dio penija), plaćajući 10.000 bitcoina za dvije pizze (20 funti). Tako je nastavio kupovati pizze i potrošio ukupno 100.000 bitcoina. No 2021., kada je vrijednost bitkoina neizmjerno porasla, njegovi bi bitcoini vrijedili više od 350 milijuna funti. Da ih je sačuvao, njihova bi ga vrijednost učinila šezdeset i osam puta milijarderom i dospio bi na Forbesovu listu »najbogatijih ljudi na svijetu«. Da je barem znao što dolazi!

Naravno, nije mogao znati. Nitko nije mogao znati. Unatoč našim pokušajima da shvatimo i kontroliramo budućnost, Propovjednik je imao pravo: »… čovjek ne poznaje budućnost,« (r. 14, K. S.). Neki od nas se zavaravaju i misle da znaju više nego što znaju, ili još gore, da imaju neki poseban uvid u život ili budućnost druge osobe. Ali kao što Propovjednik u nastavku retka pita: »… i tko mu može kazati što će poslije njega biti?« (r. 14, K. S.) Nitko.

Sveto pismo suprotstavlja mudru i ludu osobu, a jedna od mnogih razlika između njih je poniznost u pogledu budućnosti (Izreke 27:1). Mudra osoba prepoznaje da samo Bog uistinu zna što je iznad horizonta dok donosi odluke. Ali ludi misle da znaju ono što ne znaju.

– Winn Collier

Bože, daj nam mudrosti da povjerimo svoju budućnost tebi koji ju jedini poznaješ.