Tako lijepi

Pročitajte: Poslanica Efežanima 2:1-10
1 Vi ste bili mrtvi zbog svojih prijestupa i grijeha 2 u kojima ste nekoć živjeli na način ovoga svijeta, po knezu koji vlada u zraku, po duhu koji sada djeluje u nepokornim sinovima. 3 U takvim prijestupima i grijesima i mi smo svi nekad živjeli po željama svojega tijela, čineći prohtjeve tijela i slijedeći tjelesne porive, i bili smo po naravi djeca srdžbe, kao i ostali. 4 Ali Bog koji je bogat u milosrđu, zbog velike svoje ljubavi kojom nas je zavolio, 5 oživje s Kristom nas koji smo bili mrtvi zbog grijeha – milošću ste spašeni. 6 S njime nas uskrisi i posadi na nebesima u Kristu Isusu, 7 da pokaže u budućim vjekovima preveliko bogatstvo svoje milosti, dobrotom prema nama u Kristu Isusu. 8 Doista, milošću ste spašeni po vjeri. To nije od vas, nego je dar Božji. 9 Ne po djelima, da se tko ne bi hvalio. 10 Mi smo njegovo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo.

Mi smo njegovo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela…

Efežanima 2:10

BILA sam sasvim mala kad sam provirila kroz prozor bolničke sobe za novorođenu djecu i prvi put vidjela novorođenče. Začudila sam se kad sam ugledala smežurano dijete ćelave glave. Međutim, njegova majka, koja je stajala pokraj nas, nije prestajala pitati sve oko sebe: »Nije li prekrasan?« Sjetila sam se toga kada sam pogledala videosnimku na kojoj mladi tata nježno pjeva svojoj djevojčici pjesmu Tako si lijepa. Njezinom oduševljenom tati ona je bila nešto najljepše što je ikada stvoreno.

Gleda li Bog nas tako? U 2. poglavlju Poslanice Efežanima piše da smo »njegovo djelo« (r. 10) – njegovo remek-djelo. Budući da smo svjesni vlastitih propusta i grješnosti, možda nam je teško prihvatiti da nas on toliko voli ili vjerovati da bismo mu ikada mogli biti vrijedni. Ali Bog nas ne voli zato što zaslužujemo ljubav (r. 3,4); on nas voli zato što je on ljubav (1 Ivanova 4:8). Njegova ljubav je ljubav milosti, i on je pokazao njezinu dubinu tako što nas je kroz Isusovu žrtvu oživio kada smo još »bili mrtvi zbog grijeha« (r. 5,8).

Božja ljubav nije prevrtljiva – postojana je. Voli nesavršene, slomljene, one koji su slabi i one koji griješe. Kada padnemo, on je tu da nas podigne. Mi smo njegovo blago, i tako smo mu lijepi.

– Cindy Hess Kasper

Stvoritelju naš, hvala ti za tvoju ljubav.