Topli obrok

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 25:34-40
34 Tada će kralj reći onima s desne strane: Dođite, blagoslovljeni mojega Oca! Primite u posjed kraljevstvo koje vam je pripravljeno od stvaranja svijeta! 35 Jer sam bio gladan i dali ste mi jesti; žedan i dali ste mi piti. Bio sam stranac i primili ste me na konak; 36 gol i zaodjenuli ste me. Bio sam bolestan i pohodili ste me; bio sam u tamnici i došli ste k meni. 37 Tada će ga pravednici upitati: Gospodine, kad smo te vidjeli gladna i dali ti jesti, ili žedna i dali ti piti? 38 Kad smo te vidjeli kao stranca i primili te na konak, ili gola i zaodjenuli te? 39 Kad smo te vidjeli bolesna ili u tamnici, i došli k tebi? 40 Kralj će im odgovoriti: Zaista kažem vam: Što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće, to ste meni učinili.

Što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće, to ste meni učinili.

Matej 25:40

PILETINA na roštilju, mahune, špageti s okruglicama, kiflice. Jednoga prohladnog dana u listopadu najmanje pedeset i četiri beskućnika dobilo je taj topli obrok od žene koja je slavila pedesetčetvrti rođendan. Spomenuta žena i njezini prijatelji odrekli su se uobičajene rođendanske večere u restoranu. Skuhali su i na ulicama svoga grada poslužili obrok svojim sugrađanima beskućnicima. Time je potaknula i druge da za svoj rođendan učine neko dobro djelo.

To me podsjeća na Isusove riječi u 25. poglavlju Evanđelja po Mateju: »Zaista, kažem vam, meni ste učinili ukoliko ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće« (r. 40, K. S.). Rekao je to nakon što je izjavio da će njegove ovce biti sabrane da prime u posjed kraljevstvo koje im je pripravljeno (r. 34). Priznao je da su ga oni hranili i odijevali zbog svoje istinske vjere u njega, za razliku od svećeničkih glavara i narodnih starješina koji su smišljali kako da ga uhvate i ubiju (26:3-5). Iako će »pravednici« pitati kada su ga nahranili i obukli (25:37), on će ih uvjeriti da je ono što su učinili za druge, učinili i za njega (r. 40).

Nahraniti gladne samo je jedan od načina na koji nam Bog pomaže brinuti se za njegov narod – time pokazujemo svoju ljubav prema njemu i odnos s njim. – Katara Patton

Bože, pomogni nam već danas učiniti neko dobro djelo.