Nismo sami

Pročitajte: Otkrivenje 3:14-22
14 Anđelu Crkve u Laodiceji napiši: »Ovako govori Amen, vjerni i istiniti svjedok, početak Božjega stvorenja. 15 Znam tvoja djela: nisi ni studen ni vruć. O da si studen ili vruć! 16 Ali jer si mlak, i nisi ni studen ni vruć, izbljuvat ću te iz svojih usta. 17 Govoriš naime: Bogat sam, obogatio sam se i ništa ne trebam, a ne znaš da si bijedan i nevoljan, siromah, slijep i gol. 18 Savjetujem ti da kupiš kod mene zlata žeženoga u ognju, da se obogatiš te da odjeneš bijelu odjeću, kako se ne bi pokazala tvoja sramotna golotinja. Kupi i masti da pomažeš svoje oči te vidiš. 19 Ja korim i kažnjavam sve koje ljubim. Stoga budi revan i osvijesti se! 20 Evo stojim na vratima i kucam: onome tko čuje moj glas i otvori vrata, ući ću i večerat ću s njim, i on sa mnom. 21 Onome tko pobijedi, dat ću da sjedi sa mnom na mome prijestolju, kao što i ja pobijedih i sjedoh sa svojim Ocem na njegovo prijestolje.« 22 Tko ima uši, neka čuje što Duh govori Crkvama.

Evo stojim na vratima i kucam:…

Otkrivenje 3:20

U kratkom romanu Knock (Kucanje) Fredric Brown je napisao: »Posljednji čovjek na Zemlji sjedio je sam u sobi. Netko je pokucao na vrata.« Jao! Tko bi to mogao biti i što želi? Koje je tajanstveno biće došlo po njega? Čovjek nije sam.

Nismo ni mi.

Crkva u Laodiceji čula je kucanje na svojim vratima (r. 20). Koje je nadnaravno biće došlo po njih? Ime mu je bilo Isus, »Prvi i Posljednji,… i Živi« (1:17,18). »Njegovo lice bilo je kao što sunce sja u svojoj snazi« (r. 16). Kad je njegov najbolji prijatelj Ivan ugledao njegovu slavu, pao je »do njegovih nogu kao mrtav« (r. 17). Vjera u Krista počinje sa strahom Božjim.

Nismo sami, a i to je utješno. Isus je »odsjaj njegove slave i odraz njegova bića. Zato nosi sve riječju svoje sile« (Hebrejima 1:3). Ipak, Krist ne rabi svoju snagu da nas ubije, već da nas ljubi. Čujte njegov poziv: »Evo stojim na vratima kucam: onome tko čuje moj glas i otvori vrata, ući ću i večerat ću s njim, i on sa mnom« (Otkrivenje 3:20). Naša vjera počinje strahom – Tko je pred vratima? – a završava dobrodošlicom i snažnim zagrljajem.

Isus obećava da će uvijek ostati s nama, čak i ako smo posljednja osoba na zemlji. Hvala Bogu, nismo sami.

– Mike Wittmer

Isuse, »Prvi i Posljednji,… i Živi«, želimo ti dobrodošlicu u svoja srca i živote.