Posvuda

Pročitajte: Jeremija 23:23-29
23 Jesam li ja Bog koji samo vidi u blizini«, govori Gospodin, »a ne i Bog u daljini? 24 Može li se tko sakriti tako tajno da ga ja ne bih vidio?«, govori Gospodin. »Ne ispunjavam li ja nebo i zemlju?«, govori Gospodin.
25 »Čuo sam što govore proroci koji prorokuju lažno u moje ime: Imao sam jedan san, jedan san. 26 Dokle će to još trajati? Imaju li proroci koji prorokuju laž i kazuju što sami izmisle naum, 27 misle li oni da će učiniti te moj narod zaboravi moje ime uz njihove sne, što ih pripovijedaju jedan drugome, kao što zaboraviše njihovi oci moje ime uz Baala?
28 Prorok koji sanja san, pripovijeda san. A tko ima moju riječ, navješćuje uistinu moju riječ. Što ima zajedničko slama sa zrnom?«, govori Gospodin. 29 »Nije li moja riječ kao oganj«, govori Gospodin, »kao malj što razbija stijene?

»Ne ispunjavam li ja nebo i zemlju?«, govori Gospodin.

Jeremija 23:24

MNOGO je legendi o svetom Patriku, uključujući i onu kako je istjerao sve zmije iz Irske. No, zapisane dugo nakon njegove smrti, najvjerojatnije su izmišljene. Ipak, ono što znamo o tom Božjem čovjeku iz petog stoljeća je izvanredno. Unatoč tome što je šest godina bio zarobljenik u Irskoj, Patrick je poslušao Gospodinov poziv da se vrati u Irsku i propovijeda Evanđelje. »Svakodnevno očekujem da će me ubiti, ili izdati ili baciti u ropstvo ako se za to pokaže prilika«, napisao je. »Ali ničega se ne bojim… Predao sam se u ruke Svemogućeg Boga, koji vlada posvuda.«

Saznanje da Bog »vlada posvuda« daje nam sigurnost, osobito u vremenima kušnje. Bog je to rekao svom narodu u Jeruzalemu kada im je prijetila opasnost. Njihovi su vođe unutar tabora bili korumpirani, a proroci su izluđivali narod viđenjima koja su sami izmislili (r. 25); na horizontu im je prijetila babilonska vojska. Ipak, Bog je rekao da on nije samo onaj koji »vidi u blizini«, korumpirane vođe nego i »u daljini« moćni Babilon (r. 23). »Ne ispunjam li ja nebo i zemlju? riječ je Jahvina« (r. 24, K. S.).

Bog i dalje »vlada posvuda«. Prolazimo li kroz kušnje i nevolje, ohrabrimo se tim njegovim obećanjem.

– Chris Wale

Što god nas snašlo danas, znajmo da je on još uvijek naš Kralj i pokazat će nam svoju ljubav i milost.