Čupajte korov grijeha

Pročitajte: Prva Ivanova poslanica 1:5 – 2:2
5 A ovo je navještaj koji smo čuli od njega i navješćujemo vama: Bog je svjetlo i u njemu nema nikakve tame. 6 Ako kažemo da imamo zajedništvo s njim, a hodimo u tami, lažemo i ne činimo istine. 7 Ako li u svjetlu hodimo, kao što je on u svjetlu, imamo zajedništvo jedni s drugima, i krv Isusa, njegova Sina, čisti nas od svakoga grijeha. 8 Ako kažemo da grijeha nemamo, sami sebe varamo, i istine nema u nama. 9 Ako priznajemo svoje grijehe, on je vjeran i pravedan, da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde. 10 Ako kažemo da nismo sagriješili, činimo ga lašcem, i njegova riječ nije u nama.
1 Dječice moja, ovo vam pišem da ne griješite. Ako tko sagriješi, imamo zagovornika kod Oca, Isusa Krista, pravednika. 2 On je pomirna žrtva za naše grijehe, i ne samo naše, nego i svega svijeta.

Ako priznajemo svoje grijehe, on je vjeran i pravedan, da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde.

1 Ivanova 1:9

PRIMIJETILA sam biljku koja je niknula blizu slavine uz trijem naše kuće i učinila mi se bezopasnom. Kako bi mali korov mogao naštetiti našem travnjaku? No ubrzo je biljčica postala mali grm i počela osvajati naš travnjak. Njegove bočne grane nadvile su se iznad prilaza kući i niknule na drugim mjestima. Kad mi je postalo jasno da radi štetu, muž i ja smo iskopali korov zajedno s korijenom i zatim poprskali vrt sredstvom za uništavanje korova.

Kada zanemarujemo ili niječemo njegovu prisutnost, grijeh može uči u naš život poput neželjenog korova i unijeti tamu u naš život. Naš bezgrešni Bog nema tame u sebi… uopće. Kao njegova djeca, opremljeni smo i spremni izravno se suočiti s grijesima i hodati u svjetlu, »kao što je on u svjetlu« (r. 7). Kroz priznanje i pokajanje doživljavamo oproštenje i slobodu od grijeha (r. 8-10) jer imamo velikog »zagovornika kod Oca, Isusa Krista« (2:1). On je dragovoljno platio najvišu cijenu za naše grijehe: »On je pomirna žrtva za naše grijehe, i ne samo naše, nego i svega svijeta« (r. 2).

Kada nam Bog skrene pozornost na naš grijeh, možemo odabrati poricanje, izbjegavanje ili prebacivanje odgovornosti. Priznamo li svoje grijehe i pokajemo li se, on iskorjenjuje grijehe koji štete našim odnosima s njim i drugima.

– Xochitl Dixon

Želimo li bili bliže Bogu, iskorjenjujmo korov grijeha.