Izmireni odnosi

Pročitajte: Poslanica Efežanima 4:22-32
22 S obzirom na prijašnji način života, odložite staroga čovjeka koji se raspada u prevarljivim požudama 23 i obnovite se duhom svojega uma. 24 Obucite novoga čovjeka koji je stvoren po Bogu, u pravdi i svetosti istine.
25 Zato odbacite laž i govorite istinu svaki sa svojim bližnjim, jer smo udovi jedan drugome! 26 Ljutite se, ali ne griješite. Sunce neka ne zađe nad vašom srdžbom! 27 Niti dajte mjesta đavlu! 28 Tko je krao, više neka ne krade, nego neka se radije trudi radeći svojim rukama da ima što davati potrebnome! 29 Nikakva pogubna riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, na izgradnju, prema potrebi, da pospješuje milost onima koji slušaju! 30 Nemojte žalostiti Duha Svetoga Božjega kojim ste opečaćeni za Dan otkupljenja. 31 Svaka gorčina, i gnjev i ljutina, i vika i vrijeđanje neka nestanu među vama sa svakom vrstom pakosti! 32 Budite jedni prema drugima plemeniti, milosrdni, praštajući jedni drugima kao što je i Bog u Kristu oprostio vama!

Budite jedni prema drugima plemeniti, milosrdni, praštajući jedni drugima kao što je i Bog u Kristu oprostio vama!

Efežanima 4:32

KAD smo bile mlađe, moja sestra i ja često smo se sukobljavale, ali jedan mi je trenutak posebno ostao u sjećanju. Nakon uzajamnog vikanja u kojemu smo obje izrekle uvredljive riječi, rekla je nešto što se u tom trenutku činilo neoprostivim. Svjesna neprijateljstva koje raste između nas, naša nas je baka podsjetila da moramo voljeti jedna drugu: »Bog vam je dao jednu sestru u životu. Morate jedna prema drugoj bili ljubaznije.« Kada smo zamolile Boga da nas ispuni ljubavlju i razumijevanjem, pomogao nam je da priznamo da smo povrijedile jedna drugu i oprostimo jedna drugoj.

Vrlo je lako biti ogorčen i ljutit, ali Bog želi da iskusimo mir koji može doći samo kada ga zamolimo da nam pomogne osloboditi se netrpeljivosti (r. 31). Umjesto da njegujemo te osjećaje, ugledajmo se na Kristov primjer opraštanja koje proizlazi iz ljubavi i milosti. Težimo biti plemeniti i milosrdni i opraštati »jedni drugima kao što je Bog u Kristu oprostio« nama (r. 32). Kad nam je teško oprostiti, razmislimo o milosti koju nam Bog pruža svakoga dana. Bez obzira na to koliko puta nismo u tome uspjeli, njegova suosjećajnost nikada ne prestaje (Tužaljke 3:22). – Kimya Loder

Uz Božju pomoć odbacimo gorčinu i budimo slobodni, puni nade i spremni primati i davati njegovu ljubav.